Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Noviny přinesly zprávu, že zabíjením a násilím potlačila armáda revoluci mnichů, studentů a svobodomyslných lidí v Barmě. Přehlídkou chodících robotů začal 49. strojírenský veletrh v Brně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Noviny přinesly zprávu, že zabíjením a násilím potlačila armáda revoluci mnichů, studentů a svobodomyslných lidí v Barmě. Přehlídkou chodících robotů začal 49. strojírenský veletrh v Brně. Hitem Štědrého dne budou ledničky a pračky, rozvedly Hospodářské noviny informaci z obchodně-spotřebitelského zákulisí, že tuzemská elektronika před Vánoci zlevní na nejnižší ceny v historii. Konkurenční bitva společností Student Agency a Asiana srazila cenu autobusového lístku Praha–Brno na padesátikorunu. U Žďáru poprvé sklízeli mutované brambory. Ruský kandidát na křeslo šéfa MMF, český bankéř Josef Tošovský, podle očekávání neuspěl v soutěži se svým celoevropským protikandidátem, francouzským bankéřem Dominiquem Strauss-Kahnem. Mediální rada pustila reklamu do seriálů. Vedení ČSSD se rozhodlo finančně podporovat svého předsedu Jiřího Paroubka, který se dostal se svým sedmdesátitisícovým poslaneckým platem do potíží, poté co se po 28 letech manželství rozvedl a našel si novou, o čtvrt století mladší ženu. Je možné, že o tom kolegové uvažují, ale já o tom vůbec nic nevím, komentoval pro tisk záměry svých stranických orgánů samotný Paroubek. Neofašisté ze skupiny Autonomní nacionalisté střední Čechy demonstrovali v Kladně proti etnickým menšinám a americké radarové základně. Rojnici tří oddílů rakouské policie vybavené vrtulníkem s termovizí a doplněné davy dobrovolných hasičů se psy se po dvouhodinové honičce podařilo dopadnout Čecha, který v obchodním centru Haid u Lince ukradl tři páry bot a pak se ukryl v lánu kukuřice. Detektivové z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem vypracovali další zprávu o prorůstání zločinu do státní správy a nazvali ji Žížala. Média oznámila, že The Cure se vrací. Nové evropské nařízení zrušilo poštovní monopol v doručování dopisů.

Je pochopitelné, že to lidem vadí, protože změna zaběhnutých rituálů v nich vyvolává emocionální reakce – záleží pak na osobnosti každého z nás, jak se změnám přizpůsobí a jak se s nimi vyrovná, komentoval ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice a bývalý ministr zdravotnictví v Zemanově vládě Ivan David zprávu zaměstnanců obchodního řetězce Billa, že značný počet zákazníků rozrušila a vyvedla z rovnováhy firemní novinka – nerozdávat už na pokladně igelitky zdarma. Česko se připojilo k oslavám Mezinárodního dne zvířat. Alice Nellis,David ČernýDavid Koller otevřeli svou Meet Factory, nové centrum současného umění ve vyřazené budově Českých drah na pražském Smíchově. Bývalý premiér Stanislav Gross řekl médiím, že mu na nákup třistamilionového balíku akcií firmy Moravia Energo půjčili slovenští bankéři. Nová láska premiéra a předsedy ODS Mirka TopolánkaLucie Talmanová odmítla ukázat novinářům MF Dnes technický průkaz svého nového volva, kde je zaznamenáno, kdo tento luxusní vůz vlastnil předtím, než se za 400 tisíc dostal do jejích rukou; terénní volvo Talmanové, za nímž podle dostupných náznaků stojí podnikatelé a lobbisté ze skupiny JandT, ovšem ve skutečnosti využívá samotný premiér, který přitom do svých přiznání píše, že nevlastní žádný soukromý automobil; když tento fakt zveřejnila MF Dnes, Topolánek veřejně pohrozil zavedením zákona na omezení svobody slova.

Šlo to docela snadno, popsala opuštěná manželka premiéra Topolánka Pavla Topolánková v SMS českému tisku, jak se jí lezlo na Kilimandžáro. Podnikatel Sebastian Pawlowski oznámil médiím, že Ringierův Blesk má velký zájem o jeho Aha!. Financial Times přestaly požadovat peníze za vstup na svůj web. Po ročním bádání experti Vojenského historického ústavu přesně určili dva anonymní hroby na pražském hřbitově v Ďáblicích, do nichž nacisté svého času pohřbili ostatky Jozefa GabčíkaJana Kubiše, hrdinů, kteří provedli atentát na Heydricha. Dolar klesl k 19 korunám. Bez zranění se obešla havárie autobusu společnosti KBA Tour vezoucího děti z přírodovědného výletu, kterému kousek za Netolicemi upadla během jízdy obě zadní kola. Za svoji práci jsem nebyl dostatečně oceněn, vysvětlil referent pražského magistrátu David Borkovec, proč v minulých devíti letech ukradl z magistrátní pokladny 34 milionů korun a neznámo jak je utratil.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2007 pod titulkem Minulý týden