Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bod obratu

Kdyby ekonomie byla pohádka pro děti, dlouhé období stoupajících příjmů a zlepšující se životní úrovně by vždy střídala velká a ošklivá recese.

Fotografie: Amerika udržuje kurz. • Autor: Respekt
Fotografie: Amerika udržuje kurz. • Autor: Respekt

Silný nárůst úvěrů je příčinou i důsledkem zlatého věku.Kdyby ekonomie byla pohádka pro děti, dlouhé období stoupajících příjmů a zlepšující se životní úrovně by vždy střídala velká a ošklivá recese. Rostoucí nezaměstnanost, menší spotřeba a smršťující se objem výroby – takový je nevyhnutelný účet za předchozí dobré časy oplývající pracovními místy a hojnými výdělky. Kocovina musí být úměrná večírku.

Žádná jiná země na tom nebyla tak dobře jako Amerika. V posledních dvaceti či více letech se jejímu hospodářství dařilo udržovat záviděníhodnou kombinaci rovnoměrného růstu a nízké inflace. Nádavkem k tomuto štěstí navíc výdaje pravidelně převyšovaly její příjmy – což vedlo k trvalému schodku běžného účtu – bez viditelných špatných dopadů na ekonomiku.

Když už občas došlo ke zhoršení situace, bylo v historickém srovnání nápadně mírné. Například na začátku roku 1991 klesal hrubý domácí produkt USA po dvě čtvrtletí za sebou (což běžně definuje hospodářskou recesi), výroba se však vzpamatovala a do konce roku překonala svůj předchozí vrchol. Další pokles v roce 2001 byl ještě slabší; tehdy se HDP snížil o méně než půl procenta.

V poslední době podobné zlepšení hospodářské stability zažívaly i jiné bohaté země. Výkyvy ekonomického života, známé jako hospodářský cyklus, jsou daleko menší než kdysi. Částečně i proto nastala taková sháňka po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].