Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Založíme se sami

Šest latinskoamerických zemí se rozhodlo vytvořit si společnou záložní kasičku.

Šest latinskoamerických zemí se rozhodlo vytvořit si společnou záložní kasičku. Po aféře a rezignaci Paula Wolfowitze Světová banka ztrácí morální tvář, a tak projekt, u jehož zrodu stojí prezident Hugo Chávez, dostal konkrétní obrysy a jmenuje se Banka Jihu. Chávez slavnostně a s pětiletým předstihem splatil venezuelské pohledávky u Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a ušetřil tak na úrocích téměř 8 miliard dolarů. Ovšem už letos v únoru spolu s argentinským prezidentem Néstorem Kirchnerem oznámili, že se budou snažit vytvořit pomocí Chávezových petrodolarů a rezerv obou zemí protiváhu Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Donedávna byl projekt nazýván „snem“ či „během na dlouhou trať“. Věci se ale hnuly.

Zaplatíme radši hned

Své dluhy s oběma institucemi totiž nevyrovnala jen Venezuela. Ke stejnému kroku dospěla už před dvěma lety Argentina. Prezident Néstor Kirchner tehdy oznámil zaplacení více než devíti miliard dolarů, které jeho země dlužila. Argentina ušetřila na úrocích přibližně miliardu dolarů. Kirchner si ale tohle fanfarónství nemohl dovolit tím, že sáhl do vlastní napěchované šrajtofle. Na splacení dluhu si musel opět vypůjčit od svého ideově spřízněného souseda – Huga Cháveze. Taková velkolepá politická gesta je ovšem možné dělat jen proto, že je lidé očekávají.

Néstor Kirchner se otočil zády k institucím, jež jeho zemi nechaly doslova na holičkách v roce 2001. Po státním bankrotu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].