Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Testování Dienstbierem

Politiky volba prezidenta příliš nezajímá, a navíc se Václav Klaus na Hradě vlastně hodí všem.

Politiky volba prezidenta příliš nezajímá, a navíc se Václav Klaus na Hradě vlastně hodí všem. Václav Klaus bude znovu zvolen prezidentem. Nasvědčuje tomu téměř vše, co se na politické scéně odehrává, respektive spíše neodehrává. Možná je na čase si to přiznat – politickým stranám je vlastně úplně jedno, kdo bude na Hradě sedět. Na vině jsou nízké pravomoci hlavy státu, a navíc dnešní prezident vyhovuje všem uskupením obývajícím toho času parlament. Jedněm, protože jim je ideově blízký, a druhým, protože před ním mohou levně varovat. Proto si s otázkou, kdo bude příští prezident, lámou hlavy především média.

Pokud strany, tedy mimo ODS, nezačnou hledat kandidáty, měly by navrhnout Jiřího Dienstbiera. Debata o něm a srovnání s Václavem Klausem by mohly nabídnout hodně zajímavého.

Kde je problém?

Konstatování, že Václav Klaus bude zvolen znovu prezidentem, není myšleno jen jako provokace. Pozice má rozehrané ještě lépe než v roce 2003, protože tentokrát nebude muset ani chodit za komunisty, aby jej podpořili. Kromě zákonodárců ODS potřebuje ještě dvacítku poslanců či senátorů, aby znovu uspěl. Řada lidovců už dnes naznačuje, že s ním nebudou mít problém. Dokonce i jejich předseda Jiří Čunek prohlásil, že se Klaus ve funkci stále zlepšuje. Oním zlepšením je prezidentovo prohlášení, že by šéf lidovců kvůli vyšetřování korupčních skandálů neměl odstupovat.

Dokonce i socialistům Klaus tolik nevadí. Když je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].