Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Rusko kazí atmosféru

Prezident Putin oznámil, že vzhledem k rozpínavosti NATO odstupuje od dohody o konvenčních zbraních v Evropě. Pravé důvody jsou ale jiné.

Prezident Putin oznámil, že vzhledem k rozpínavosti NATO odstupuje od dohody o konvenčních zbraních v Evropě. Pravé důvody jsou ale jiné.

Zmiňovaná dohoda stanovovala od roku 1990, kolik a kdo bude mít na evropském teritoriu zbraní. Dohoda přinesla výsledky – počty zbraňových systémů se snížily natolik, že ani NATO, ani Ruská federace nenaplňují jejich povolené limity. Po rozšíření NATO došlo v roce 1999 k úpravě původní dohody, která stanovila, že Rusko stáhne svá vojska z teritoria Moldávie, z tzv. Podněstří, a z Abcházie, která je součástí Gruzie. Rusko tuto podmínku nesplnilo. To je důvod, proč dohoda nebyla ratifikována. Prezident Putin dnes tvrdí, že otázka stažení či nestažení ruských vojsk je v té věci nepodstatná. Podstatné prý je, že se v rozporu s dohodou mění donedávna ještě ekvivalentní poměr sil v Evropě, zejména přibližováním NATO k ruským hranicím. Také případná participace ČR a Polska na protiraketovém systému je v jeho vidění ohrožením ruských bezpečnostních zájmů.

Netajím se tím, že nic z toho, co prezident Putin uvádí jako důvody pro své rozhodnutí, nepovažuji za věrohodně ověřitelné. Naopak věrohodně ověřitelné je, že se nikdo v Evropě nechystá k žádnému vojenskému útoku na Rusko. Jsem si také jist, že ani modernizované ruské rakety, ať již na Evropu namířené či nikoliv, nebude chtít Rusko odpálit. Co tedy prezident Putin těmi svými verbálně agresivními výroky a rozhodnutími sleduje?

Klín v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].