Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Pražská muzejní noc: dobrá a špatná zpráva

O víkendové pražské akci mám pro vás dvě klasické zprávy. Nejdřív tu dobrou: Zájem lidí byl obrovský. A to je zároveň i ta špatná zpráva.

KOLAR.BLOG.RESPEKT.CZ

O víkendové pražské akci mám pro vás dvě klasické zprávy. Nejdřív tu dobrou: Zájem lidí byl obrovský. A to je zároveň i ta špatná zpráva.

Pražskou muzejní nocí vyvrcholil měsíční maraton českých a moravských muzejních nocí, během nichž jsou muzea a galerie jednou ročně otevřeny v netradiční noční dobu a vstup je většinou zadarmo.

Muzejní noci jsou sympatický nápad, jak přilákat do expozic i lidi, kteří by je jinak možná nikdy nenavštívili. Podle mého kolegy, zkušeného cestovatele za uměleckými a jinými výstavami, jsou zahraniční „noci!“ třeba v Berlíně či ve Vídni velkolepé akce. Trvají od časného odpoledne až do rána, ukazují se i věci jindy nepřístupné a vše korunuje bohatý doprovodný program.

Na Pražské muzejní noci jsem nikdy nebyl a po prostudování programu jsem se na ni opravdu těšil – 21 institucí se skoro 50 objekty už je slušná nabídka stálých expozic i aktuálních výstav. Muzea byla otevřena v sobotu 16. června od sedmi večer do jedné ráno. Chtěl jsem nakouknout na víc míst, abych si udělal představu, kam má smysl později zajít na důkladnou prohlídku.

Začal jsem v hlavní budově Národního muzea na Václaváku. Kromě stálých expozic teď nabízí hlavně výstavu Lovci mamutů, pro velký zájem prodlouženou až do září. O tu byl takový zájem, že se uvnitř skoro nedalo dýchat. Byla tu i velmi pěkná výstava Madagaskar – laboratoř…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].