Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Přísně tajné!

Policie odložila vyšetřování možných manipulací s bezpečnostními prověrkami na Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ).

Policie odložila vyšetřování možných manipulací s bezpečnostními prověrkami na Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ). Sedm let se ta podezření objevovala v médiích, dokládal je vnitřní audit NBÚ, svědectví bývalých zaměstnanců úřadu, zprávy BIS, které unikly na veřejnost, a také zjištění poslanecké komise pro kontrolu NBÚ. Nadřízení žalobci ale nakonec rozhodli, že policie nemá právo vstupovat do dokumentů úřadu, protože ty jsou nepřístupné pro jakoukoli jinou instituci, včetně třeba kontrolní komise poslanců. Nebylo to až takové překvapení, citlivé údaje podobné těm shromážděným v českém NBÚ chrání před světem všechny obdobné instituce na světě. O možných podvodech, úplatcích, službičkách politikům či firmám se tedy už zřejmě nic nedozvíme, ale o to více je nutné zdůraznit, jak důležité je, aby NBÚ spravovali lidé s čistým štítem. Jejich prestiž a nezávislost jsou pro nás klíčové, ten úřad vybírá lidi, kteří mají právo seznamovat se s těmi nejtajnějšími informacemi.

Dosavadní historie NBÚ je poučná právě v tom, jak šla úplně opačným směrem. Takže bylo vlastně jen v řádu věcí, že se pochyby nad fungováním úřadu objevily hned krátce po jeho vzniku v roce 1998. Do jeho čela byl totiž s nástupem vlády Miloše Zemana postaven Tomáš Kadlec – člověk podezřelý z vynášení informací šéfům ČSSD ze svého předchozího působiště v BIS. Muž, který se krátce po zasednutí do křesla strážce bezúhonnosti dostal do celostátních titulků, když namol opilý zfackoval na diskotéce osmnáctiletou dívku, která jej upozornila, že jí zasedl místo.

Není tedy překvapením, že prověrku u Kadlece dostali na přání mocných socialistů lidé jako bývalý komunistický bachař Václav Jakubík, který po listopadu 89 podnikal s významným estébákem a ve službách vlády pak jako náměstek policejního prezidenta dělal špinavou práci; proslavil ho hlavně pokus výhrůžkami „přesvědčit“ kadeřnici Markétu Regecovou k levnému prodeji pozemků nutných pro výstavbu vládou podporované stavby. Podobných byly zřejmě desítky, dozvídali jsme se o tom ze zahraničí, kde mnozí čeští Kadlecem „prověření“ bezpečnostní experti museli trávit tajná jednání v předpokojích, protože za hranicemi jejich certifikátu nikdo nevěřil.

Stejně důležité byly i informace o údajných úplatcích, za něž přednostně dostávali prověrky vybraní byznysmeni a firmy obchodující se zbraněmi nebo špičkovými technologiemi – a díky této výhodě válcovali konkurenci.

Kadlec musel odejít v roce 2003, poté co prověrky začala prošetřovat BIS a jeho angažmá se stalo neudržitelné. Za své služby dostal od vládní ČSSD místo ředitele významného podniku Čepro a loni v létě byl policií obviněn za spoluúčast na čtyřmiliardovém podvodu v podniku, kterému šéfoval. Novým ředitelem NBÚ se stal Kadlecův náměstek Jan Mareš. Na úřadě se podle pamětníků nic nezměnilo a Mareš skončil po dvou letech kvůli podezřelým stykům s podsvětím.

Loni na podzim dosadila Topolánkova vláda do úřadu nového muže – dosavadního náměstka ředitele BIS Dušana Navrátila. I jeho jmenování provázely pochyby, v devadesátých letech mu jako poslanci zaplatila služební cestu firma, která pak v Česku dostala státní zakázku. Nebyl tedy ideálem krystalicky čisté a silné osobnosti. „Přesto si myslím, že pan Navrátil udělal v NBÚ pár pozitivních změn, aspoň po personální stránce. Ale uvidíme, jak to bude dál,“ říká Iveta Jordánová, šéfka občanského sdružení Růžový panter, které se snaží situaci v NBÚ dlouhodobě sledovat a které podalo trestní oznámení, jímž před čtyřmi lety začala policejní aktivita s vyšetřováním prověrek. Podle kuloárních informací se Navrátil snažil některé Kadlecovy i Marešovy podezřelé prověrky anulovat, ale neúspěšně. Zákonem nastavený systém neumožňuje odebrat prověrku, pokud se nenajde nějaká nová podezřelá informace o prověřeném. Takže úřad pod novým vedením musí čekat devět let, než vyprší platnost „jakubíkovských“ prověrek.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 16/2007 pod titulkem Přísně tajné!