Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Anonymní americký narkoman

Co je největším přínosem Ameriky pro kulturu této planety? Mnozí určitě řeknou, že džez.

Fotografie: Kurt Vonnegut. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Kurt Vonnegut. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Kurt Vonnegut

(1922–2007) zůstává i po své smrti minulý týden téměř kultovní postavou mezi americkými spisovateli. Patří ke klasikům žánru sci-fi, proslul černým humorem, přitom se jím vytvářené příběhy drží při zemi. Svou zkušenost válečného zajatce v Německu a náletu na Drážďany zúročil v díle Jatka č. 5, ve světě prosluly i jeho knihy Mechanické piáno, Kolíbka či Snídaně šampionů.

Co je největším přínosem Ameriky pro kulturu této planety? Mnozí určitě řeknou, že džez. I já miluju džez, ale řekl bych něco jiného: Anonymní alkoholici. Nejsem alkoholik, ale kdybych jím byl, zaklepal bych na nejbližší dveře Anonymních alkoholiků a řekl: „Jsem Kurt Vonnegut a jsem alkoholik.“ Bůh ví, že by to byl první krok na dlouhé a těžké cestě ke střízlivému životu. Metoda Anonymních alkoholiků, která vyžaduje takovéhle přiznání, může v každém případě ovlivnit sklon některých lidí – asi 10 procent náhodného vzorku – k závislosti na látkách, které vás na nějakou dobu učiní šťastnými, ale dlouhodobě beznadějně zruinují život vám i vašemu okolí.

Metoda Anonymních alkoholiků je účinná pouze tehdy, když závislý člověk pravidelně přiznává, že ta či ona látka je pro něho jed. Osvědčila se stejně u hazardních hráčů, kteří nejsou závislí na látkách z palíren ani farmakologických laboratoří. Zní to paradoxně, ale mnoho hráčů vyrábí jed v sobě samých.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].