Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Iluze rozbitého okna žije

Britská vláda přiznala, že pořádání olympiády v Londýně bude třikrát, opakuji, TŘIKRÁT, dražší, než se původně odhadovalo.

Britská vláda přiznala, že pořádání olympiády v Londýně bude třikrát, opakuji, TŘIKRÁT, dražší, než se původně odhadovalo. Ministryně kultury a sportu Tessa Jowellová se věc snaží zachránit klasickým, tisíckrát omletým pseudoargumentem, že hry budou znamenat obrovský finanční přínos.

„Londýnská olympiáda je projektem, který změní Británii k lepšímu, a to navěky,“ prohlašuje ministryně. Přidává se šéf přípravného výboru Sebastian Coe: „Je obnova a přestavba některých nevyužívaných ploch výdaj, nebo investice? Já myslím, že investice.“

No jasně – vůbec nejlepší by bylo „investovat“ peníze daňových poplatníků do stavby hladové zdi kolem celého Londýna.

I když náhodou finanční výnosy z olympiády převáží výdaje, nelze mluvit o zisku. Zisk účetní ještě neznamená zisk ekonomický. Náklady obětované příležitosti, paní ministryně, náklady obětované příležitosti! V pořadatelském výboru zřejmě nejsou žádní spořiví Skoti, kteří by namítli, že peníze vydané na olympijské hrátky by šlo investovat lépe.

Nebo by politici dali ruku do ohně za to, že pořádání olympiády je nejlepší dostupnou alternativou? Asi sotva, když potřebné zdroje získávají násilím (zdaněním).

Otázka je, jestli jsou politici opravdu tak stupidní, že nechápou koncept nákladů obětované příležitosti, nebo se prostě snaží spolehnout na to, že stupidní jsou voliči, a proto jim to projde.

Tak či tak, až vám primátor Bém nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].