Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Pozor, vyletí Kodak

O pomyslný titul „středoevropského tygra“ soutěží vícero zemí včetně Česka a Slovenska. Rozhodují ale trendy, nikoli momentální síla.

Fotografie: Zmáčkněte spoušť a zbytek nechte na nás. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Zmáčkněte spoušť a zbytek nechte na nás. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Na začátku letošního roku potkalo fandy fotografování pár překvapení. Firma Konica Minolta oznámila konec výroby klasických fotoaparátů, přístroje na film hází přes palubu i Nikon, omezení výroby celuloidových pásů oznámila Fuji. Klasické minilaby hynou na úbytě, zatímco ceny digitálních fotoaparátů padají dolů. Dokonce Kodak, kdysi synonymum pro film a fotoaparát, chce letos propustit polovinu zaměstnanců a vrhá se na elektroniku. Je tedy čas zahodit starý fotoaparát a vrhnout se do digitálního světa?

Čínská ryba

Rychle se měnící svět fotografie lze ukázat na příkladu amerického Kodaku. Ještě před několika lety se třásl na to, že se usadí na čínském trhu. Kvalitní fotoaparáty zde chyběly, a hlavně zde byl nedostatek dobrých minilabů. Firma zaměstnala tisíce lidí, otvírala pobočky v bohatnoucích čínských městech. Ještě loni tvrdila, že prodej filmů v Říši středu bude hlavním zdrojem jejích příjmů.

Že i v Číně se zrodil nový digitální svět, pochopil prý šéf Kodaku Antonio Peréz poté, co mu jeden z jeho podřízených vyprávěl následující příhodu: „V Šanghaji jsem viděl chlápka s prostým bambusovým prutem, jak chytil rybu. Najednou sáhnul do kapsy, udělal fotku té ryby a odeslal ji někomu mobilním telefonem. Pak mu zavolal, dohodl se s ním na prodeji té ryby, a nakonec mu ji odvezl.“ Žádní zprostředkovatelé. Ten člověk přeskočil všechny západní složité cesty mezi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].