Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Ztrátou pro českou kulturu je zbourání funkcionalistické vilky významného českého meziválečného architekta prof. Otto Rothmayera (1892–1966) v Káraném.

Fotografie: Bauhaus po maďarsku. (Farkaš Molnár, Budapešť 1931) Foto Zoltán Seidler • Autor: Respekt
Fotografie: Bauhaus po maďarsku. (Farkaš Molnár, Budapešť 1931) Foto Zoltán Seidler • Autor: Respekt

Ztrátou pro českou kulturu je zbourání funkcionalistické vilky významného českého meziválečného architekta prof. Otto Rothmayera (1892–1966) v Káraném. Letní domek sochaře Hátleho z roku 1925 byl postaven pod vlivem tvorby Rothmayerova učitele Josipa Plečnika. Pod jeho vedením prováděl český architekt úpravy na Pražském hradě a v Lánech a samostatně pak navrhl hradní prostory – Rothmayerův sál s Klínovou chodbou a adaptaci Tereziánského křídla Starého královského paláce. Za to se mu komunisté odvděčili v 50. letech vyhazovem z VŠUP i z hradní kanceláře, když ho v posudku označili za reakcionáře. Útěchou by jistě pro něj byla (kdyby se jí dožil) ceremonie udělení nejprestižnější ceny pro architekty Pritzker Prize v roce 1993 právě v jím adaptovaných prostorách Pražského hradu. Zboření jednoho z dvou rodinných domů, které navrhl, by ho ovšem jistě zarmoutilo. Naštěstí ještě zůstává jeho vlastní vilka v pražském Břevnově, na jejíž zahrádce mimochodem vznikla série Sudkových komorních fotografií. Doufám, že alespoň tu mají památkáři na svém seznamu.

Nové logo České republiky (autoři Karel Haloun, Luděk Kubík a Tomáš Machek – studio Side2) vyvolalo pohoršení premiéra, ředitele divadla, bulvárního novináře a dalších „špičkových odborníků“ na soudobý design. Některým se nelíbí, jiným se zdá, že podobné emblémy nejsou potřebné. Není tomu tak.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].