Často hledáte, jak…
Obálka vydání 52/2006
52/2006 • 26. 12. 2006 – 2. 1. 2007

2006/52

Domov

Čekání na sníh

Vladimír Ševela

Je pár dní před Vánoci a vylidněnými ulicemi Špindlerova Mlýna bloumají bezradní turisté. A snaží se zjistit, co se dá v nejznámějším českém ráji zimních sportů dělat, když není sníh.

Jeden den v životě

Jarka Stuchlíková

Je 24. prosince a já se probouzím až po osmé. Jsem v domě své dcery a jejího anglického muže, v městečku St. Albans kousek od Londýna. Ze sousedních pokojů, obývaných mými třemi vnoučaty, se ozývá ryk, který mě rychle přivádí z říše snů do reality.

Česká show: Názor a trest

Jan Kovalík

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek začal uskutečňovat svůj předvolební slib, že skoncuje s „balkánskými poměry“ ve zdejší svobodě slova. A podal trestní oznámení na novináře Daniela Kaisera za dva jeho kritické komentáře. Vůdce Lidového domu by rád, aby Kaiser za publikování svého názoru skončil ve vězení.

Velká hra kolem Roztočila

Kateřina Mahdalová

Dostal čtyřiadvacet let za vraždu. Odsoudili ho v nepřítomnosti a bez důkazů, na základě anonymního udání. Žádali cizí státy o jeho vydání, ale Německo i Rakousko vzkázalo: Ne, proces s tím mužem nebyl spravedlivý. Teď se údajný vrah vrátil dobrovolně do vlasti a skončil ve vazbě.

Krásná k smrti

Jáchym Topol

Lucie má pořád hlad. Už osm let má nepřetržitě hlad a ústředním tématem je pro ni jídlo. Hezká, drobná blondýnka vypadá tak na šestnáct, je jí dvacet tři. Dnes sice snědla jogurt s rohlíkem, docela ráda by se však najedla pořádně. Ale nemůže.

Komentáře

České štěstí podle Bruselu

Jiří Sobota

Když Vánoce, tak dobré zprávy. Češi jsou v pohodě – 82 % je jich spokojených v osobním životě. Jenom si takový průměrný Čech nesmí vzpomenout na politiku.

Volné ruce pro Kubiceho

Jaroslav Spurný

Plukovník Jan Kubice a jeho dva podřízení dostali k Vánocům pěkný dárek. Státní zastupitelství dva dny před Štědrým dnem oznámilo, že je nebude stíhat za trestné činy, které jim měly vynést tresty v minimální výši osmi let vězení.

Nová zpráva z Hradu

Marek Švehla

Co si budeme povídat: pro názorově nezávislý politický časopis není úplně ideální, pokud se jeho vydavatel objeví na seznamu ministrů navržené vlády. Jak vlastně potom o takové vládě psát?

V Polabí jako v Alpách

Tomáš Sachr, Jan Kroča

Nikdy v minulosti se v tak krátkém čase neotevíralo tolik nových silnic jako letos na podzim. Motoristé tak mají důvod k velké radosti. Samozřejmě ne všem se parcelování krajiny a hluk kolem dálnic líbí, proto řada novinářů už tradičně s oslavou nových kilometrů spílá všem, kteří stavbě těch dalších brání.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Kdybychom chtěli v Guinnessově knize rekordů zaplnit rubriku bizarností, nekrolog Saparmurata Nijazova můžeme natahovat donekonečna. U člověka proslulého tím, že zakázal kina, operu, balet, cirkus a veřejné knihovny, se to nabízí jaksi samo.

Nejmocnější spolek světa

Erik Tabery

Čtenáři knih vytvořili tak hustou síť, že před ní téměř není úniku. Vybudovali komunity které si rozumí. Někteří se setkávají po celém světě. Někdy stačí vědomí, že tam venku jsou prostě lidé se stejným vkusem.