Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Horečka uhelné noci

V Číně zahyne každou hodinu jeden horník. Rodina dostane náhradu ve výši 900 korun. To je odvrácená strana desetiprocentního růstu i příprav na skvělé představení olympiády.

Fotografie: Kamarád měl smůlu, ale jiná práce prostě není. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Kamarád měl smůlu, ale jiná práce prostě není. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

V Číně zahyne každou hodinu jeden horník. Rodina dostane náhradu ve výši 900 korun. To je odvrácená strana desetiprocentního růstu i příprav na skvělé představení olympiády.

Kohouti ve vesnici kokrhají, právě se rozednívá, ale obloha je jako z olova. Stejně jako včera, předevčírem i zítra. Kolem procházejí muži s přilbami na hlavě, v ruce svítilnu, na nohou černé holínky, někteří rozšmajdané boty. Na tváři žádný úsměv, jen beznaděj.

Okolí vesnic Kchan-š’ a Chu-kcheng v provincii Fu-ťien určitě není idylické. Haldy vytěžené hlušiny zasahující do místní říčky lemují zablácenou silnici. Domky havířů a jejich rodin jsou rozeseté mezi třídírnami uhlí a nakládacími plošinami. A mezi nimi kráčí novodobí hrdinové i oběti své doby.

„Musím vydělávat, co mi zbývá. Takhle dostanu 900 jüanů (asi 2700 Kč) měsíčně. Jiná práce tu prostě není. A s rizikem se musí počítat,“ odpovídá jeden z procházejících havířů na otázku, proč se přestěhoval do této provizorní hornické vesnice.

Čínské uhelné doly, ve kterých se ročně vytěží až dvě miliardy tun uhlí, jsou nejnebezpečnějšími na světě. Koncem listopadu si tři neštěstí během pouhých dvou dnů vyžádala na osmdesát mrtvých. Za rok i podle oficiálních údajů zahyne přes 6000 horníků – v průměru každou hodinu jeden člověk. Samotný Peking hodnotí hornictví jako nejrizikovější povolání v Číně. Důvodů je několik.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].