Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Rub a líc genetického výběru

Neexistuje jasná hranice mezi rozhodnutím proti dítěti (nesmí se narodit kvůli nadprůměrnému riziku nemoci) a pro dítě (narodí se, protože má dobré geny).

Neexistuje jasná hranice mezi rozhodnutím proti dítěti (nesmí se narodit kvůli nadprůměrnému riziku nemoci) a pro dítě (narodí se, protože má dobré geny). Různé podnikavé firmy už dnes nabízejí, že vám za poplatek povědí něco o vašich genech. Tvrdí, že tyto poznatky vám pomohou žít déle a lépe. Můžete si například zařídit náročná vyšetření, která by odhalila příznaky nemocí, jež vám hrozí. Výsledky těchto testů vám také mohou napovědět, jak upravit svůj jídelníček, aby se riziko choroby snížilo.

Nemáte-li dobré vyhlídky, že se dožijete vysokého věku, můžete si sjednat dodatečné životní pojištění, nebo dokonce odejít do předčasného důchodu, abyste měli dost času na to, co jste vždycky chtěli dělat.

Obhájci soukromí se už nyní s jistým úspěchem snaží zabránit pojišťovnám, aby od klienta požadovaly genetická vyšetření dříve, než jej nechají uzavřít životní pojistku. Je to ale dvojsečná zbraň; jednotlivci pak totiž mohou podstupovat testy, které jsou pojišťovacím společnostem zapovězeny. Pokud si lidé, kteří získají nepříznivé informace o své dědičné výbavě, přikoupí dodatečnou životní pojistku, aniž by se zmínili o testech, jimiž prošli, podvádějí ostatní účastníky životního pojištění. K úhradě ztrát pak bude třeba zvýšit pojistné. Zároveň ti, kdo mají dobrou genetickou prognózu, mohou od životního pojištění odstoupit, aby se vyhnuli dotování podvodníků, což opět požene pojistné výš.

Zatím však není třeba se příliš děsit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].