Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Operace Svoboda konvojům

Informací o konfliktu v Iráku máme z televize dost. Ale jak vypadá válka opravdu? Sežeňte si film The War Tapes, který natočili přímo její aktéři.

Fotografie: Chci zabíjet, lásko. - Autor: Senart films/Scranton • Autor: Respekt
Fotografie: Chci zabíjet, lásko. - Autor: Senart films/Scranton • Autor: Respekt

Informací o konfliktu v Iráku máme z televize dost. Ale jak vypadá válka opravdu? Sežeňte si film The War Tapes, který natočili přímo její aktéři.

„Četař Smith to koupil!“ Do obrněného humwee narážejí kulky, kamera snímá nohy vojáka běžícího po zaprášené cestě, štěkot jeho kulometu se mísí s nezřetelnými výkřiky. „29. listopad 2004, chci zabíjet,“ říká kluk v přilbě s nápisem Pink.

Pink je jedním z hrdinů dokumentárního snímku The War Tapes, který nyní běží v amerických kinech. Film režisérky Deborah Scrantonové v květnu zvítězil ve své kategorii na festivalu Tribeca v New Yorku. Jde o příběh čtyř vojáků Národní gardy, kteří byli před dvěma lety vysláni za oceán v rámci operace Svoboda Iráku, aby zde hlídali konvoje firem zapojených do obnovy země. Nabízí se tedy jednoduchá rovnice: snímek zahrál na národní city porotců a právě kvůli tomu zvítězil ve městě, které se dosud zcela nevzpamatovalo z 11. září. Jenže takhle jednoduše to do sebe nezapadá. „O žádnej mír v Iráku nešlo, jde nám tam o prachy a o ropu,“ tvrdí v závěru filmu tentýž vojín Pink, který se po návratu do Spojených států snaží u řeky nad pivem a nahozenou udicí překonat posttraumatický stresový syndrom, který si přivodil při bojích o Fallúdžu.

Newyorské porotce musela přesvědčit jiná věc. Scrantonová totiž přiměla představitele armády, aby jí dovolili půjčit třem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].