Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Langer proti zločinu

Po letech dostal Ivan Langer vysněné jmenování šéfem vnitra a šanci předvést, co umí. Nový ministr se projevil rychle a rázně, dal najevo ochotu měnit. Tak trochu ale není jasné, co a proč.

Po letech přípravy v poslaneckých lavicích a vášnivé kritice nedostatků svého předchůdce dostal Ivan Langer vysněné jmenování šéfem vnitra a šanci předvést, co umí. Nový ministr se projevil rychle a rázně, dal najevo ochotu měnit. Tak trochu ale není jasné, co a proč.

Neotvírejte, policie

Není pravděpodobné, že vláda Mirka Topolánka dostane nějaký prostor na prosazení svých předvolebních reformních slibů. Bude mít sotva čas na zvládnutí několika neodkladných věcí. Musí změnit státní rozpočet v průhledný a srozumitelný text, nasměrovat jeho vývoj směrem do eurozóny a udržet na uzdě utrácení. Musí schválit zákon na výrobu biopaliv a jejich přimíchávání do benzinu a nafty, aby začal platit od prvního ledna příštího roku, jak požaduje Evropská unie. Měla by prosadit stavbu protiraketové základny v Česku. Nezbytné je položit základy k reformě školství a zdravotnictví. Sám Langer by měl správně motivovat policii, která musí především objasnit podezření na prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Je skoro zbytečné připomínat, že český policejní sbor v roli obránců práva a spravedlnosti v posledních letech selhával. Jak už jsme mnohokrát napsali, zdejší policie se – hlavně díky personálním změnám v režii Stanislava Grosse – stala služebnou a alibistickou složkou obávající se řešit (a nedej bože vyřešit) zásadní případy, které by se mohly dotknout mocných. Řada jejích členů navíc prokazatelně spolupracovala s organizovaným zločinem,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].