Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Bush není fundamentalista

V článku Léto na americké univerzitě (Respekt č. 31/06) psal český chemik Pavel Jungwirth o svých dojmech z USA: frustraci amerických vědců z vývoje posledních let, kdy peníze na výzkum míří na podprůměrná pracoviště a Bushova administrativa se míchá do svobody vědeckého bádání.

V článku Léto na americké univerzitě (Respekt č. 31/06) psal český chemik Pavel Jungwirth o svých dojmech z USA: frustraci amerických vědců z vývoje posledních let, kdy peníze na výzkum míří na podprůměrná pracoviště a Bushova administrativa se míchá do svobody vědeckého bádání.

Pavel Jungwirth, který tráví letos několik měsíců na kalifornské univerzitě v Berkeley, přispěl svou troškou do mlýna se svojí kritikou vědecké politiky prezidenta Bushe. Již formulace podtitulku článku Vědci v USA jsou znechuceni postoji Bushovy administrativy obsahuje neodůvodněnou generalizaci. Jsou všichni vědci znechuceni Bushovým postojem, nebo jen někteří, či většina? Ve svém příspěvku se autor zmiňuje o „autocenzuře amerických médií“, která prý teprve nyní začíná polevovat. To je pro nás novum, protože americká média si nikdy nebrala servítky s kritikou prezidentů, zvláště těch tzv. pravicových. Kolegové z Berkeley informovali Pavla Jungwirtha o neutěšené grantové situaci. Tu sledujeme ve vlastním zájmu už téměř 38 let, i když naše zkušenosti se většinou týkají podpory výzkumu Národního ústavu zdraví. Dávné doby, kdy tajemníci studijních sekcí objížděli univerzity a přesvědčovali výzkumníky, aby napsali grant, jsou nenávratně pryč. Profesoři se značným učebním úvazkem a tenurou (právem nepřijít bez vážné příčiny o místo, pozn. red.) mají zajištěnou existenci i v případech, kdy grant nedostanou.

Ti, jejichž základní pracovní náplní je výzkum,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].