Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Poslouchej mě, hraj sebe

V českém hlavním městě vystoupí americká skupina Sunburned Hand of the Man.

Je tu česká mise vyslanců hudební scény New Weird America.

Je velmi nejasné, co se stane během nadcházejícího nedělního večera v pražském klubu Cross. Jisté je však to, že v českém hlavním městě vystoupí americká skupina, kterou dost dobře nemůžeme prokouknout z jejích nahrávek a kterou už pár let propagují newyorští Sonic Youth. Sunburned Hand of the Man se u nás objeví jako vzácní vyslanci americké scény, jež v posledních letech pronikla z ryzího undergroundu až na tituly hudebních časopisů.

Někdy se jí říká „New Weird America“, tedy nová podivínská Amerika. Pozoruhodné je, že na rozdíl od dnešních postrockových a hiphopových světů nepřišla z velkoměsta.

Píseň komunity

V domovském Bostonu jich hrává jedenáct, do Prahy mají dorazit v osmi. Místo označení „hudební skupina“ užívá jejich vůdčí duch John Moloney raději výrazy „rozšířená rodina“ nebo „gang“. Moloney má za sebou minulost mladého delikventa: vedle drogových eskapád se zabýval pouštěním pneumatik z kopce na rodné město, čímž způsobil několik dopravních nehod. Z nejdivočejších let se vytřískal jako hardcoreový bubeník. Na jeho živelné jam session se začali nabalovat různí samorostové, básníci, rváči, meditující hudebníci i slaboproudí inženýři s uměleckými sklony. Moloney ignoroval běžné představy o koncertu a nechal pracovat lidi. Představme si fúzi improvizačního divadla Vizita s performancí známé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].