Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

40procentní muž v akci

Nejvyšší kontrolní úřad byl dva a půl roku bez šéfa a bez autority. Teď, po osmi měsících úřadování nového šéfa Františka Dohnala, se to trochu lepší.

Fotografie: Jako za Voleníka to zatím není, ale jeho lidé mu věří. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Jako za Voleníka to zatím není, ale jeho lidé mu věří. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Cynici před lety říkávali, že pozici a autoritu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v Česku dobře vystihuje budova, do které jej začátkem 90. let politici umístili. Ponuře šedá, prosklená kostka stojí na okraji rozbité, špinavé, průmyslové pražské čtvrti Holešovice a za komunistů v ní sídlilo ředitelství podniku Vodní stavby. Už od poloviny devadesátých let se také říká, že NKÚ se odtud chystá odstěhovat do lepšího objektu a čtvrti, kam by se nikdo nestyděl pozvat zahraniční hosty. Říká se to dodnes, kdy v prvním patře nevábného monstra už osm měsíců úřaduje nový šéf, bývalý hejtman kraje Vysočina František Dohnal. Jeho hlavní starosti spočívají ale přece jen v něčem jiném, než jak sehnat stěhováky. NKÚ bylo dva a půl roku bez šéfa a bez autority. Teď se to trochu lepší.

Co třeba Dohnal

Dnešnímu návštěvníkovi holešovického věžáku se naskýtá úplně jiný obrázek než vloni, kdy byl NKÚ ještě bez šéfa. „Zvolením nového prezidenta jsem získala silnou oporu pro svoji práci. Vím, že se za moje kontrolní závěry postaví ve vládě,“ vysvětluje důvod zdejší dobré nálady jedna z ostřílených kontrolorek Eliška Kadaňová.

Ještě před několika měsíci přitom začínal každý rozhovor s kontrolory z opačného konce. A sice jejich dlouhým povzdechem, jak moc NKÚ ochromuje absence silného šéfa a jak jejich úřad ztrácí na vážnosti, když ministři velkou většinu kontrolních nálezů shazují ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].