Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nevyhazujte je z kola ven

Výzkum embryonálních buněk je rychlý a slibný. Pokud uspěje, bude z něho mít paradoxně radost i církev, která dnes volá po exkomunikaci vědců.

Výzkum embryonálních buněk je rychlý a slibný. Pokud uspěje, bude z něho mít paradoxně radost i církev, která dnes volá po exkomunikaci vědců.

Kardinál Alfonso López Trujillo prohlásil pro katolický týdeník Famiglia Christiana, který se podle svých obálek zabývá především šťastnými křesťanskými rodinami, že vědci pracující s lidskými embryonálními kmenovými buňkami (human Embryonic Stem Cell – hESC) by měli být automaticky exkomunikováni z církve.

V praxi se tím takový vědec dostane do vcelku nezávadné společnosti žen, které šly na interrupci, doktorů, kteří ji provedli, kacířů, heretiků, schizmatiků, šimonistů, odpadlíků a Jana Husa. Podstatný je i praktický dopad v podobě ztráty možnosti přijímat svátosti (křest, biřmování, eucharistie, svátost smíření, svátost nemocných, manželství a kněžství). Trochu nepříjemné je, že s vědcem tak katolická církev jedná jako s Mehmetem Alim Agcou, který se pokusil zabít papeže – horší trest než exkomunikace totiž už z pohledu církve není.

Teď ale vážněji: exkomunikaci není dobré brát na lehkou váhu. Když bylo v roce 1990 v Evangeliu Vitae potvrzeno, že interrupce je pro automatickou exkomunikaci dostatečným prohřeškem, prudce stoupl počet útoků spojených právě s interrupcí. Ve Spojených státech je tento útok veden jako nejčastější teroristický akt. Za posledních patnáct let se událo přes pět tisíc násilností namířených proti interrupčním klinikám či jejich klientkám a přes sto tisíc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].