Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Do důchodu jako akcionář

Jistota státem financovaného sociálního systému v Evropě pomalu, ale jistě mizí. Trendem je, ať se občan o klidné a důstojné užívání svého stáří postará sám. Rozhodně ale ne všude.

Jistota státem financovaného sociálního systému v Evropě pomalu, ale jistě mizí. Trendem je, ať se občan o klidné a důstojné užívání svého stáří postará sám. Rozhodně ale ne všude.

Trend je patrný nejvíce ve Švédsku, kde akcie jako formy spoření do důchodu kupuje 36 procent lidí. Impulz daly 90. léta, kdy švédský stát prováděl velké škrty v sociální oblasti, která byla do té doby zcela dotována státem. Cíl byl jasný: uvolnit ruce státu a část nákladů za sociální politiku a zdravotnictví přesunout na občany. Švédi si z těch časů odnesli ponaučení, že postarat se musí každý sám.

Naproti tomu například v Německu panuje velká nedůvěra k akciím jako formě úspor. Svůj díl na tom mají finanční skandály typu amerického Enronu, po jehož bankrotu lidem místo pojistky na budoucnost zbyly v ruce pouze bezcenné papíry. Podle průzkumu Sdružení německých bank kupuje akcie jako způsob financování stáří pouze sedm procent Němců. (Ve Francii je to 14 % lidí, v Rakousku 17 %.) Švédové se spolu s Japonci a Američany pohybují na špici tohoto žebříčku. České domácnosti hospodaří s mnohem menšími úsporami a s investováním nemají mnoho zkušeností. Hlavním trendem jsou navíc vklady do otevřených podílových fondů, kde mají v tuto chvíli zhruba 4,2 miliardy eur. Za akcie Češi utrácí ještě méně než Němci.

Mezi Němci pořád panuje názor, že cenné papíry jsou pro majetnější osoby, mají navíc nádech něčeho nekalého. To je zároveň i důvodem, proč mnozí zaměstnanci v Německu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].