Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co je u premiéra Doma, to se počítá

Jiří Paroubek našel recept na levné bydlení, ale jen pro sebe a několik set pohotových.

Fotografie: Zázrak bez balkonů. • Autor: Respekt
Fotografie: Zázrak bez balkonů. • Autor: Respekt

Jiří Paroubek našel recept na levné bydlení, ale jen pro sebe a několik set pohotových.

Manželé Paroubkovi mají štěstí. Žena premiéra má totiž dobrý „čuch“ na fronty. Před pěti roky si v jedné takové na Úřadě Městské části Praha 13 vystála bydlení se slevou dva miliony korun. Tak to alespoň vypráví premiér Paroubek vždy, když dojde řeč na bydlení politiků. A nutno dodat, že i když to zní svérázně, zatím mu není důvod nevěřit. Otázka tedy zní, kde jinde se dá ještě do podobně zázračné fronty postavit?

Seznam, který nebyl

Premiér a jeho byt je příběh o šikovném českém politikovi, který je tam, kde se něco rozdává. Díky tomu dnes manželé Paroubkovi bydlí v nově postaveném třípatrovém domě v pražských Stodůlkách. Za byt o rozloze devadesát metrů plus garáž zaplatili podle slov premiéra 1,6 milionu korun. Běžná cena je ale podle odborníků – například z pražské realitky Evropa – více než dvojnásobná. Jak se tedy Paroubkovi podařilo získat byt o dva miliony levněji? „Má manželka vystála jako všichni ostatní frontu na vstup do družstva a dle pořadí jsme se pak stali jeho členy,“ říká do novinářských mikrofonů Jiří Paroubek.

Celé se to odehrálo roce 2001, kdy byl dnešní premiér radním magistrátu. Stát tehdy vypsal ukázkový program „citlivé“ podpory sociálního bydlení à la ČSSD: stotisícové částky se dávaly každému…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].