Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Neplaťme za rození dětí

Porodit dítě a starat se o ně bude od letošního roku o něco příjemnější. Zásluhu na tom má razantní zvýšení porodného a rodičovského příspěvku. Pro rodiče to zní jako dobrá zpráva, kdo by nechtěl peníze, pokud mu je nabízejí.

Stát dnes dotuje kdeco, proč by tedy nemohl finančně podpořit rodičovství? Protože tomu lze lépe pomoci jinak.

Porodit dítě a starat se o ně bude od letošního roku o něco příjemnější. Zásluhu na tom má razantní zvýšení porodného a rodičovského příspěvku. Pro rodiče to zní jako dobrá zpráva, kdo by nechtěl peníze, pokud mu je nabízejí. Jak mnozí vědí, rozhodnutí založit rodinu s sebou přináší citelný finanční propad (místo dvou platů pro dva lidi je tu najednou jeden plat pro tři lidi). Jenže s odstupem je to jinak. Ta zpráva je dobrá asi tak, jako když se Češi za komunistů chlubili, že na počet obyvatel mají nejvíce doktorů v Evropě. Znělo to dobře, ale o kvalitě našeho tehdejšího zdravotnictví to neříkalo nic. Stejně tak nové dávky na podporu rodin neříkají mnoho o tom, jak kvalitně se tu ve skutečnosti dělá rodinná politika, popřípadě co si pod tou kvalitou představujeme.

Rozhazování dalších desítek miliard ve chvíli, kdy máme rekordní dluh a Brusel i zdravý rozum nám velí šetřit, už odsoudila řada novinových komentátorů a ekonomů. Pak si ale nová rodinná politika našla své zastánce. „Vysokým porodným stát správně dává rodičům najevo uznání za odvahu mít dítě,“ napsala Pavla Jonssonová v Mladé frontě. Vojtěch Belling z Občanského institutu zase v Hospodářských novinách pochválil zvýšení rodičovského příspěvku s tím, že ocení snahu rodičů zůstat s dítětem co nejdéle doma. Obojí zní logicky, zvlášť v době, kdy je normální podporovat ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].