Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Strany se připravují na vládnutí

Už jsme se přesvědčili, že lidovci a sociální demokraté vášnivě pracují na sestavení svých kandidátek do sněmovny. Na seznamu lidí, kteří nám budou vládnout, ale stejně usilovně pracují i občanští demokraté. A mimo pozornost médií i neparlamentní uskupení.

Jak se generuje volební lídr

Občanští demokraté patří mezi nejstabilnější strany v Česku, a také mají nejmenší obměnu politických tváří. S výjimkou roku 1998, kdy z ODS odešlo na třicet poslanců nespokojených s vyřešením korupční aféry, se přelévala většina zákonodárců z jednoho volebního období do druhého. Na tuto tradici strana ihned navázala, proto i letos mají šanci usednout v parlamentu především matadoři. Napomáhají tomu i vysoké preference, které z ODS udělaly favorita voleb. „Rádi bychom měli větší podíl zkušených poslanců. Když se připravujeme na případné vládnutí v zemi, nemůžeme tam mít moc nováčků,“ říká poslanec Petr Bratský, i když dodává, že kvas, z něhož se rodí nové tváře, je samozřejmě dobrý.

Tento „kvas“ se nejvýrazněji projevil minulé pondělí v Pardubickém kraji a vedení strany se vůbec nezdál dobrý. Výkonná rada ODS (širší vedení strany, jsou v něm kromě předsedy a místopředsedů i zástupci krajů) totiž nominovala jako jedničku na tamní kandidátku stínovou ministryni práce Alenu Páralovou. Jenže regionální sněm dal přednost chrudimskému starostovi Ladislavu Libému. Páralová skončila až na pátém, tedy nevolitelném místě. Představitelé kraje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].