Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Své nové album Elida natočila Iva Bittová ve Spojených státech a navíc za doprovodu věhlasného avantgardního ansámblu Bang on a Can. Znovu tak připomněla, že v české hudbě svým talentem a pověstí zaujímá výjimečné postavení.
Na dobré spoluhráče měla Iva Bittová štěstí odjakživa – ať už šlo o Pavla Fajta, Vladimíra Václavka, skupinu Čikori nebo třeba holandský Blazers Ensemble, s nímž nastudovala Janáčkovu hudbu. Bang on a Can nejsou výjimkou – špičkový newyorský šestičlenný soubor se zaměřuje hlavně na interpretaci soudobé vážné hudby a hudební kritici jej považují za mladšího bratra průkopnického Kronos Quartetu. Po květnovém nahrávání si Bittová repertoár se skupinou vyzkoušela naživo v Zankel Hall v New Yorku. Následovaly recenze a profily v americkém tisku, které Ivu Bittovou dávaly do jedné řady s Meredith Monk, Laurie Anderson nebo Björk. „Potřebuji ticho. Ráda zpívám s ptáky kolem mého domu, to mě dělá šťastnou,“ vysvětlila zpěvačka americkým novinářům, proč bydlí v malé vesničce Lelekovice u Brna a města jako New York jí nepřirostla k srdci.

Své nové album Elida natočila Iva Bittová ve Spojených státech a navíc za doprovodu věhlasného avantgardního ansámblu Bang on a Can. Znovu tak připomněla, že v české hudbě svým talentem a pověstí zaujímá výjimečné postavení.

Na dobré spoluhráče měla Iva Bittová štěstí odjakživa – ať už šlo o Pavla Fajta, Vladimíra Václavka, skupinu Čikori nebo třeba holandský Blazers Ensemble, s nímž nastudovala Janáčkovu hudbu. Bang on a Can nejsou výjimkou – špičkový newyorský šestičlenný soubor se zaměřuje hlavně na interpretaci soudobé vážné hudby a hudební kritici jej považují za mladšího bratra průkopnického Kronos Quartetu. Po květnovém nahrávání si Bittová repertoár se skupinou vyzkoušela naživo v Zankel Hall v New Yorku. Následovaly recenze a profily v americkém tisku, které Ivu Bittovou dávaly do jedné řady s Meredith Monk, Laurie Anderson nebo Björk. „Potřebuji ticho. Ráda zpívám s ptáky kolem mého domu, to mě dělá šťastnou,“ vysvětlila zpěvačka americkým novinářům, proč bydlí v malé vesničce Lelekovice u Brna a města jako New York jí nepřirostla k srdci.

Při poslechu nahrávky diváka překvapí, jak skromně, až služebně slavný soubor ke spolupráci s Ivou Bittovou přistoupil. Citlivý doprovod písní (hudbu skládala Bittová) připomíná v něčem spíše setkání kapely, jejíž členové spolu vyrostli v jedné vesnici, než session avantgardních umělců z opačných konců planety. I instrumentální kousky jsou jemné a střídmé, chvíli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].