Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Vláda vydává předvolební účtenky

Nižší daně pro chudé, nechtěná podpora švarcsystému a povinné vydávání paragonů. To jsou ekonomické návrhy prosazované před koncem volebního období sociálními demokraty.
Snížení daně z příjmů v roce 2006, a to v prvním daňovém pásmu z 15 na 12 % při současném protažení tohoto pásma ze stávajících 109 na 121 tisíc se má stát srozumitelným předvolebním tahákem sociální demokracie.

Nižší daně pro chudé, nechtěná podpora švarcsystému a povinné vydávání paragonů. To jsou ekonomické návrhy prosazované před koncem volebního období sociálními demokraty.

Snížení daně z příjmů v roce 2006, a to v prvním daňovém pásmu z 15 na 12 % při současném protažení tohoto pásma ze stávajících 109 na 121 tisíc se má stát srozumitelným předvolebním tahákem sociální demokracie. Tento návrh, který bude po prázdninách projednávat parlament, je nejvýhodnější pro lidi s průměrnými a podprůměrnými příjmy (ti by mohli ušetřit podle propočtů ministerstva financí až okolo 4500 korun ročně), ale zcela zastínil další související změnu, která by mohla vyvolat v Čechách malou revoluci. Podle ní by fyzické osoby, které uplatňují své výdaje paušálem, mohly od svých příjmů jako výdaj odečíst polovinu příjmu oproti současným 25 procentům u příjmů z podnikání, 30 u autorských práv a umělců a 20 procentům u příjmů z pronájmu. Jinak řečeno, pokud nyní zdaňují 70–80 procent svých příjmů, od roku 2006 by to mělo být pouhých padesát procent. Zároveň ušetří při přechodu na paušál námahu či výdaje spojené s vedením účtů.

Spoustě profesí, zejména tam, kde jsou malé náklady na materiál, jako například u novinářů, účetních, učitelů či kadeřníků, se díky tomu vyplatí spíše pracovat na živnostenský list než se nechat dále zaměstnávat. Pokud tito „noví“ živnostníci budou poskytovat své služby hlavně pro své bývalé zaměstnavatele, může až geometrickou řadou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].