Ačkoli všechny ledničky na světě nejsou tak plné jako ty české vánoční, spotřeba potravin po celé zeměkouli roste. Do roku 2050 se tato spotřeba (či potřeba) zdvojnásobí, a jelikož z vody se vařit nedá a ropné společnosti budou supermarkety zásobovat maximálně máslem, přijde chvíle, kdy se zeptáme, kde ty bifteky s fazolkami vzít. Biftek se musí pást a fazole musí růst, a nezbude nám tudíž než to jídlo někde vypěstovat. Ta otázka stojí před imaginární krajinou na světě. Je tam pole kukuřice pro padesát vesničanů a divoký les. Jak ale nakrmit vesničanů sto? Nejjednodušší variantou je les pokácet a půdu osázet. Jedná se o velmi populární variantu (Čechy, Amazonie), která zapomíná na to, že v lese žije had, jehož jedem budeme za dvacet let léčit, že se v lese toulají vlci, kteří nešetří přemnožené zajíce. Že je v něm ukrytá inspirace, bez které by nemohli pracovat umělci, vědci ani skautští vedoucí. Nemluvě o klišé, že les vydechuje kyslík, který my zase nadechujeme. Takže tato varianta musí prohrát, pakliže chceme vyhrát. Jaké jsou další a které si vybrat? V časopise Science se tím zabývá tým z anglické Cambridge. Jednou z akceptovatelných variant je farmaření přátelské vůči divočině. Do nově vznikající zemědělské krajiny přimícháme mnohem více divočiny. To sníží výtěžky, a je tudíž nutné obhospodařit větší oblast. Druhý způsob je šetrné farmaření, které je založeno na zvýšení výtěžků (nové plodiny, geneticky modifikované organismy atd.). Pakliže máme větší výtěžky, stačí…

v02.gif
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

v02.gif
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 44 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte