Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Čína se může vydat různými směry

Harry Wu se narodil v roce 1937 v Šanghaji. Když mu bylo 23 let, byl obviněn z kontrarevoluční činnosti a strávil pak celkem devatenáct let v čínských pracovních táborech. V roce 1985 se mu podařilo vycestovat do USA na geologickou stáž a dvanáct let pracoval jako vědecký pracovník Hoover Institution při Stanfordské univerzitě v Kalifornii. Počátkem 90. let se pětkrát tajně vydal do Číny, aby dokumentoval fungování tamějšího gulagu. Při poslední cestě byl v roce 1995 zatčen, odsouzen k patnácti letům vězení, ale po dvou měsících byl deportován do USA. Dnes stojí v čele organizací Laogai Research Foundation a China Information Center ve Washingtonu, podílel se na výrobě dokumentárních filmů o zločinech komunistické Číny a je autorem několika knih na toto téma. Harry Wu je ženatý, má syna. V dubnu přijede na návštěvu České republiky jako host festivalu Jeden svět.

Fotografie: Harry Wu. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Harry Wu. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Harry Wu se narodil v roce 1937 v Šanghaji. Když mu bylo 23 let, byl obviněn z kontrarevoluční činnosti a strávil pak celkem devatenáct let v čínských pracovních táborech. V roce 1985 se mu podařilo vycestovat do USA na geologickou stáž a dvanáct let pracoval jako vědecký pracovník Hoover Institution při Stanfordské univerzitě v Kalifornii. Počátkem 90. let se pětkrát tajně vydal do Číny, aby dokumentoval fungování tamějšího gulagu. Při poslední cestě byl v roce 1995 zatčen, odsouzen k patnácti letům vězení, ale po dvou měsících byl deportován do USA. Dnes stojí v čele organizací Laogai Research Foundation a China Information Center ve Washingtonu, podílel se na výrobě dokumentárních filmů o zločinech komunistické Číny a je autorem několika knih na toto téma. Harry Wu je ženatý, má syna. V dubnu přijede na návštěvu České republiky jako host festivalu Jeden svět.

Podařilo se vám do světových slovníků zavést pojem lao-kaj. Co to je?

Lao znamená práci, kaj přeměnu, převýchovu. Podle oficiální terminologie se jedná o „převýchovu prací“. Hitler měl tábory smrti, Stalin gulag. Čínští komunisté mají lao-kaj.

V Německu vás posílali do táborů smrti na základě barvy očí a velikosti lebky, v komunistickém světě podle třídní příslušnosti. My jsme do dotazníků museli vyplňovat kolonku o „třídním pozadí“ rodičů i prarodičů. Jako Žid jste v nacistickém Německu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].