Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak hradecký hejtman dostal hrad

Před rokem se jedné velké stavební firmě jménem Skanska zachtělo zakázky v Hradci Králové. Její zástupci proto zašli za tamními politiky s nabídkou – postavíme vám krásné nové sídlo. A politici nezklamali: bez váhání sehráli ukázkové představení, jak se dá v Česku šikovně jít vlivným byznysmanům na ruku.

Fotografie: Hradecký pivovar: dobrý nápad, jak pustit žilou. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Hradecký pivovar: dobrý nápad, jak pustit žilou. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Před rokem se jedné velké stavební firmě jménem Skanska zachtělo zakázky v Hradci Králové. Její zástupci proto zašli za tamními politiky s nabídkou – postavíme vám krásné nové sídlo. A politici nezklamali: bez váhání sehráli ukázkové představení, jak se dá v Česku šikovně jít vlivným byznysmanům na ruku.

Soutěž pro jednoho

Královéhradecký krajský úřad se za tři roky existence stihl rozšířit do tří budov – jedna je jeho, další dvě si pronajímá. Přesto je jeho šéfům těsno a zhruba před rokem se rozhodli pořídit si větší sídlo. „Nešlo nám jen o další kanceláře,“ říká náměstek královéhradeckého hejtmana Rostislav Všetečka (ODS). „Taky jsme si říkali, že by u nás mohla sídlit třeba nějaká evropská instituce a že by bylo dobré se na to prostorově připravit.“ Touha po nové adrese se rozkřikla a počátkem roku 2003 přišel za krajskými představiteli vyslanec stavbařského gigantu Skanska s nabídkou, že pro ně jeho firma přebuduje chátrající pivovar v historickém centru Hradce Králové. Komplex v té době patřil brněnské firmě HK Centrum, která jej krátce předtím nabídla městu za 40 milionů korun. To nabídku odmítlo s tím, že se zničený pivovar nevyplatí kupovat za víc než 10 milionů. Kraji se ale nemovitost zalíbila. „Přišlo nám to jako dobrý nápad,“ říká náměstek Všetečka. „Skansce jsme ovšem řekli, že takhle jim tu zakázku nemůžeme dát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].