Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Pozor, přichází obecní blaho

Ten unikát se nachází osm kilometrů severozápadně od Českého Krumlova. Někomu by se sice mohlo zdát, že jde o obyčejný park s chátrajícím zámkem a několika starými fontánami, zkrátka nic extra, avšak zdání klame. Červený Dvůr je areál plný jedinečných památek, který svým dávným anglickým stylem nemá v Evropě obdoby a je na kontinentě posledním svého druhu. Během své dlouhé historie čelil mnohým katastrofám – povodněmi počínaje a bolševickým hospodařením konče. Nyní, když už by po všech těch nepříjemnostech měl čekat jen na potřebnou rekonstrukci a vstup mezi evropské skvosty, narazil na osudovou překážku: vzbudil zájem skupiny mocných a bohatých domorodců. Ti by mu teď rádi dali praktičtější tvář, zavřeli ho pro veřejnost a přebudovali jej – na golfové hřiště.

Zdevastovaný objekt

Areál Červeného Dvora měl i se svým barokním, čtyři sta let starým zámkem nejednou na kahánku. Nejblíž konci se naklonil v 60. letech minulého století, kdy jej komunističtí pohlaváři chtěli zbořit. Od jisté zkázy ale Dvůr zachránila skupinka lékařů, kteří v zámku v roce 1966 navrhli zřídit psychiatrickou léčebnu. Ta je tu dodnes a park slouží jako součást pracovní terapie, takže pacienti se každý den bezplatně věnují jeho údržbě. Od prosince 2003 je park otevřen i široké veřejnosti.

Zdánlivě idylická situace má však jeden háček. Výdaje spojené s údržbou celého areálu a nutné investice do oprav jsou tak vysoké, že je léčebna sama nemůže zaplatit. Stát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].