Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jak se tančí v Japonsku

Není to ani měsíc, co slavný japonský tanečník Min Tanaka přebrodil rituálně Vltavu a symbolicky ji tak spoutal, aby nás ochránil před povodněmi, a do Prahy se valí další generace japonských tanečníků. Na festivalu Čtyři + čtyři dny v pohybu, který začíná tento pátek v bývalé cihelně v Šáreckém údolí, tvoří vystoupení Japonců téměř čtvrtinu programu. Na první pohled zaujme také životopis hostů: Hiroaki Umeda (26) je profesionální fotograf, Akemi Takeya (39) pracovala v reklamní firmě a hrála baseball. Pouze Tanno Ken‘ichi (38) studoval japonský moderní tanec butó a dříve tančil v souboru Mina Tanaky. V dnešní době ale patří k běžné průpravě moderního tanečníka léta studia, a nutně se tedy nabízí otázka, zda si z nás Japonci nedělají tak trochu legraci.

mobrazek_1509.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1509.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Nepřipadá vám ten punker trochu sterilní? (Tanno Ken‘ichi v akci.) foto archiv čtyři dny • Autor: Respekt
Fotografie: Nepřipadá vám ten punker trochu sterilní? (Tanno Ken‘ichi v akci.) foto archiv čtyři dny • Autor: Respekt

Není to ani měsíc, co slavný japonský tanečník Min Tanaka přebrodil rituálně Vltavu a symbolicky ji tak spoutal, aby nás ochránil před povodněmi, a do Prahy se valí další generace japonských tanečníků. Na festivalu Čtyři + čtyři dny v pohybu, který začíná tento pátek v bývalé cihelně v Šáreckém údolí, tvoří vystoupení Japonců téměř čtvrtinu programu. Na první pohled zaujme také životopis hostů: Hiroaki Umeda (26) je profesionální fotograf, Akemi Takeya (39) pracovala v reklamní firmě a hrála baseball. Pouze Tanno Ken‘ichi (38) studoval japonský moderní tanec butó a dříve tančil v souboru Mina Tanaky. V dnešní době ale patří k běžné průpravě moderního tanečníka léta studia, a nutně se tedy nabízí otázka, zda si z nás Japonci nedělají tak trochu legraci.

Punk is Dead

Pokud si ovšem uvědomíme, že samotný Min Tanaka je vlastně tradiční zemědělec a živí se kromě tance pěstováním zeleniny a rýže, je nezvyklá průprava jeho mladších kolegů pochopitelnější. Mimotaneční zaměření umělců samozřejmě obohacuje jejich tvorbu a stává se součástí uměleckého rukopisu. Soudě podle videozáznamů představení nejzajímavější se zdá souhra myšlení tanečníka a fotografa, kterou vládne nejmladší člen výpravy Hiroaki Umeda. I když o něm pro jeho mládí víme zatím nejméně, jeho sólové představení While going to a condition, které celý pražský festival zahajuje, prozrazuje mimořádný talent. Divák ocení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].