Často hledáte, jak…
Obálka vydání 37/2003
37/2003 • 7.–14. 9. 2003

2003/37

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Nejslavnější z hejsků

Viktor Šlajchrt

Poslední výhra Aloise Grebeníčka

Jaroslav Pašmik

Má veřejnoprávní televize vytvořit současný dokument o soudech s komunistickým mučitelem politických vězňů Aloisem Grebeníčkem, nebo spíše historický o Římanech na Moravě? Zdá se logické začít u aktualit. Ty přece nejvíc hýbou společností, které veřejnoprávní médium slouží. Dramaturgové brněnského televizního studia si ovšem myslí opak. Téměř rok úspěšně odmítají námět přední české scenáristky a dokumentaristky Kristiny Vlachové, která chce důkladně zmapovat právě Grebeníčkovu kauzu. Jejich vlastní nápady, které letos nabídli do centra v Praze, jim přitom na Kavčích horách nepřijali právě proto, že šlo o historické exkurzy bez jakékoli vazby na dnešek. „Vrátili jsme jim dvě třetiny témat a musí nám vymyslet nová,“ říká hlavní dramaturgyně ČT pro dokumenty a publicistiku Alena Müllerová. Zařadí tedy Brno konečně do výroby dokument o Grebeníčkovi?

Génius dostal za uši

Petr Třešňák

Všichni Shakespearovi ničemové

Jaroslav Pašmik

Německý salon a čínská džungle

Josef Chuchma

Nadmíru zajímavou možnost konfrontace fotografické tvorby dvou kulturně i geograficky vzdálených mocností nabízí v těchto dnech Praha. S titulem O tělech a jiných věcech probíhá do 28. září v Městské knihovně ambiciózní přehlídka německé fotografie 20. století, o pár stovek metrů dál v Galerii Rudolfinum se k ní minulý týden přidala expozice současné čínské fotografie nazvaná Podivné nebe. Organizátoři obou výstav pracovali zcela nezávisle a nechtěli nabízet paralely, přesto se tentokrát vyplatí Asii s Evropou porovnávat.

Dopisy

Zahraničí

Z minulého týdne

Zbyněk Petráček, Teodor Marjanovič

Libanonský Pan Am

Teodor Marjanovič

Ombudsman pro N. Y. Times

Daniel Anýž

V manhattanské redakci listu The New York Times není těžké uvěřit, že jste se ocitli v jedné z nejúctyhodnějších mediálních institucí světa. Na patře, kde se nachází hala domácího zpravodajství, vás na úvod návštěvy zavedou do úzké dlouhé chodby, jejíž stěny zdobí portréty laureátů Pulitzerovy ceny z řad bývalých i nynějších novinářů listu. V New York Times nasbírali na osmdesát ocenění, a tak se na vás průvodce – sám bývalý reportér deníku – na konci uličky slávy jen usměje, jako by říkal: „Ještě nějaké dotazy nebo pochyby?“
Průvodce zkrátka ani náznakem nepřipustí, že by lidé mimo redakci mohli její práci rozumět, nebo ji dokonce ovlivňovat. Jenže s touto sebestředností bude brzy konec. Největší americký deník letos na jaře zasáhla těžká rána. Vyšlo najevo, že si jeden redaktor svoje články vymýšlel. List proto nyní zavede institut redakčního ombudsmana.

Rakušan má dětí plný stan

Barbara Tóth

Chávezi, mluv

Daniel Nemrava

Z padoucha ministrem

Tomáš Němeček

Zcela na dně

Teodor Marjanovič

Günter Wallraff, snad nejznámější západoněmecký investigativní novinář, čelí obvinění, že před třemi desetiletími spolupracoval se Stasi, tedy s tajnou policií komunistické NDR. Je to pro něj potupné – místo aby ve svých 61 letech v poklidu kráčel na novinářský Parnas kvůli svým dodnes věhlasným reportážím ze 70. a 80. let o zneužívání tureckých přistěhovalců nebo o špinavých praktikách, k nimž se uchylovala redakce největšího bulvárního deníku Bild, musí se bránit nařčením, že svá strhující odhalení vlastně dělal na zakázku bolševiků, protože se jim hodila do krámu. Wallraff se brání tím, že vědomou spolupráci popírá. Jenže jeho obhajoba nepůsobí příliš přesvědčivým dojmem.