Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Jak zkrotit Telecom

Článek pana Zajíčka Už žádné nařízené ceny, prosím (Respekt č. 33/2003) na mne zapůsobil tak, že autor zřejmě nechápe buďto význam a úlohu státu jako regulátora, nebo situaci na našem trhu. Pan Zajíček píše, že „současný trend, kdy na tuzemském telekomunikačním trhu stále přibývá regulovaných cen a zásahů státu, už je třeba zastavit a slovu ,liberalizace‘ vrátit jeho původní význam“. Obecně lze říci, že regulátor trhu by měl zasahovat všude tam, kde existuje či vzniká zneužitelný monopol – ať už přirozený (do bytu vám zřejmě vždy povede vodovodní trubka jen z jediné vodárny) nebo vzniklý historicky (rozhodnutím státu). Monopol Českého Telecomu je kombinací obou možností, a proto je jistě správné, že regulaci podléhá.

Právo na místní smyčku

Autor říká, že stát nemá příliš možností, jak Český Telecom přímo ovlivňovat, ale jedním dechem volá po zrušení regulace. V tomto případě by to znamenalo jediné – dát monopolistovi volnou ruku, aby si mohl diktovat podmínky (hlavně ceny), ke kterým není alternativa. To není nic, co by se byť i jen vzdáleně dalo nazývat uvolněním trhu.

Snad všichni krom dominantního operátora volají již dlouho po skutečné liberalizaci. Ta by spočívala ve změně, o níž se autor ve svém článku bohužel ani nezmínil, totiž v legislativním a faktickém zpřístupnění tzv. poslední míle, obecně známé pod termínem local loop…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].