Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tajemný Falkon znovu na scéně

Kabinet Vladimíra Špidly má na stole dva zcela rozporné návrhy. Prvním je koncepce boje proti korupci, která má kromě jiného přinést majetková přiznání ministrů. Druhým návrhem je naopak korupční projekt na další splátku ruského dluhu vůči České republice. Od Špidlovy vlády má pohledávku z podstatné části opět koupit podezřelá firma Falkon Capital, už tradičně za utajovaných a neprůhledných podmínek.

mobrazek_850.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_850.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Zeman s Kasjanovem to vymysleli a Špidla to hraje dál. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Zeman s Kasjanovem to vymysleli a Špidla to hraje dál. Foto ČTK • Autor: Respekt

Kabinet Vladimíra Špidly má na stole dva zcela rozporné návrhy. Prvním je koncepce boje proti korupci, která má kromě jiného přinést majetková přiznání ministrů. Druhým návrhem je naopak korupční projekt na další splátku ruského dluhu vůči České republice. Od Špidlovy vlády má pohledávku z podstatné části opět koupit podezřelá firma Falkon Capital, už tradičně za utajovaných a neprůhledných podmínek.

Špidla jako Zeman

Na sklonku roku 2001 prodala vláda premiéra Miloše Zemana firmě Falkon Capital 100miliardovou pohledávku českého státu vůči Rusku. Falkon za ni zaplatil něco přes 17 miliard korun, ruská vláda ale na srovnání dluhu oficiálně uvolnila přes 50 miliard korun. Více než 30 miliard korun se pak rozplynulo do neznáma v zašmodrchaných a dodnes nerozpletených transakcích mezi Moskvou a Prahou (viz rámeček).

Jak zjistil Respekt, Špidlova vláda se rozhodla Zemanův model s malými úpravami převzít. K mání je dnes „pouze“ 15miliardový dluh. Minulá vláda prodala pohledávku za 20 % její hodnoty, současný kabinet chce dostat od Falkonu minimálně o 10 % víc – za 15miliardový dluh 6 miliard korun. Další změnou je, že Zemanova vláda aspoň přiznala, že dluh vůbec prodává a za jakou cenu. Špidlova vláda o projektu mlčí.

„Nic se ještě oficiálně neprojednávalo, vím, že proběhlo výběrové řízení a že firma Falkon Capital předložila nejlepší nabídku,“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].