Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vesmír si je dost podobný

Fotografie: Zdeněk Pokorný. Foto Bořivoj Hájek • Autor: Respekt
Fotografie: Zdeněk Pokorný. Foto Bořivoj Hájek • Autor: Respekt

Astronom ZDENĚK POKORNÝ se narodil roku 1947 v Brně. Vystudoval fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v rodném městě. Před rokem 1989 pracoval jako vědecký pracovník brněnské Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka, dnes je jejím ředitelem a působí jako vysokoškolský učitel v Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity. Jeho pracovním oborem je fyzika planet a nyní především problematika astronomického vzdělávání. Je autorem řady populárně-vědeckých knih a projektu ASTRO 2001 (což jsou mj. dva multimediální astronomické CD-ROMy určené široké veřejnosti). Je členem Mezinárodní astronomické unie, je po něm pojmenována planetka číslo 10 250 (Pokorný).

Říká se, že astronomie je věda, která nabízí lidstvu pohled zvenku. Můžete vysvětlit laikovi, jaký to je pohled? Co mohou lidé takto zvenčí vidět?

Astronomie v sobě obsahuje věčné otázky: Jak vznikl vesmír, jak vznikla sluneční soustava, proč jsme tady… A jako jedna z mála věd to dokáže podat velice jednoduchým způsobem. Umožňuje navíc lidem reflektovat jejich situaci.



Jestliže zkoumáme cizí planety, dozvíme se hodně o těchto planetách, ale především získáme možnost srovnání se Zemí. Když budeme hovořit o možnosti domluvy s cizí civilizací, promítáme do své představy své způsoby jednání a chování. To je reflexe, kterou astronomie dává …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].