Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Historie psaná počítači

Rok 2002 byl bohatý na události, které se zřetelně zapsaly do počítačové a telekomunikační historie: skončil antimonopolní proces s Microsoftem, dva giganti – Hewlett-Packard a Compaq – se spojili a počítačový trh zaznamenal největší meziroční pokles za posledních dvacet let. To vše je dobře zdokumentováno a své analýzy k těmto tématům na svých stránkách přinesl i Respekt. Na prahu nového roku však stojí za připomínku i několik drobnějších událostí, které zůstaly poněkud přehlédnuty. Přesto právě ony mohou mít na další rozvoj informační společnosti větší vliv než senzace z prvních stránek deníků.

Skljarov proti Americe

Ruská společnost ElcomSoft byla v prosinci porotou v kalifornském San José zproštěna viny ve všech bodech obžaloby. Skončil tak případ, který může mít zásadní důsledky pro budoucnost amerického zákona (Digital Millenium Copyright Act) – a pro autorské právo vůbec.

Kauza začala v létě 2001, kdy byl v USA zatčen zaměstnanec ElcomSoftu Dimitrij Skljarov – jeden z autorů softwaru, který umožňuje odstranit ochranu proti kopírování z elektronických knih. ElcomSoft tuto vymoženost nabízel k prodeji prostřednictvím internetu. Do USA přijel Skljarov přednášet na konferenci DefCon, navštěvovanou jak hackery, tak specialisty na bezpečnost počítačových systémů. Z posluchárny ho vyvedla FBI. Po několika měsících byl programátor propuštěn a trestní stíhání převedeno na celou moskevskou firmu. Ta se před porotou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].