Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nevolte Klause ani flanďáky

O nové sněmovně v červnových volbách rozhodne víra občanů. Volič může uvěřit, chce-li, že politická strana, pro kterou půjde hlasovat, o něj dbá a bude ve vládě nebo v parlamentu hájit celospolečenské zájmy tak, jak by je hájil on sám. Může věřit, ale sotva se na to může spolehnout. Volební programy stran někdy také fungují jako kus papíru pro jedno použití.

Křižovatka dvanácti let

Václav Klaus má pravdu. Jeho voliči volební programy nečtou a číst nepotřebují. Stačí jim předhodit laciné vějičky, vyvěsit pár předvolebních hesel a usmívat se z billboardů, uvařit guláš, narazit sud piva a pozvat k tomu všemu nějakou zpěvačku. Pouťová zábava, pozlátko a laciné tretky. Hurá na kolotoč! Václav Klaus má pravdu, voliči volební programy v té podobě, v jaké je politické strany předkládají, nepotřebují a číst skutečně nemusí. A proč by měli? Volební program není politický program, je to obvykle něco navíc, a současně něco bokem, co není třeba plnit. Sliby chyby. A tak to u nás vypadá tak, jak to vypadá. Proč by se politici a politické strany veřejnosti zpovídali, proč by měli cítit odpovědnost, když se jich voliči nebudou ptát. Proč by měli být zodpovědní, když to po nich nikdo nebude chtít. Stačí přece vypadat a mluvit, jak si to příznivci žádají. Politici si dokonce možná myslí, že jejich mandát je neomezený - ale to už je omyl. Voliči je mohou nejen kontrolovat, ale také odvolat. Jedinou příležitostí k tomu ovšem jsou volby. Střídání stran u moci v posledních dvanácti letech je důkazem toho, že to voliči skutečně dělají. Podle prezidenta budou červnové volby dokonce zvlášť důležité, rozhodnou totiž na dlouhá léta dopředu o politickém klimatu v zemi. Takový názor vypadá na první pohled směšně. Teď, po dvanácti letech! Už v roce 1990 jsme přece rozhodovali o tom, jaká bude československá, respektive česká společnost. Drtivá většina tehdy zvolila demokracii, volila proti - tehdy proti komunistům. Prezident ale zřejmě chce svým možná poněkud dramatickým apelem přilákat do volebních místností co nejvíc lidí. Je to pochopitelné, čím méně bude lhostejných, tím větší bude kvalita demokracie. Většinu svých politických práv si totiž občan skutečně může odpracovat právě jen ve volbách, v tom se Klaus se Zemanem nemýlí.

Raději z trucu než vůbec

Předem je jisté, že volit půjdou především skalní voliči - příznivci KSČM, ODS a ČSSD. Jejích vírou neotřáslo nic, u těch prvních ani truchlivá epocha počínající 25. únorem 1948 a končící 17. listopadem 1989, u druhých ani polistopadové neúspěchy a u obou stran tzv. opoziční smlouvy ani polistopadové skandály. Politiků se nezeptají: Proč jste nesplnili své sliby? Co jste udělali s veřejnými penězi? Jak jste je investovali? Prospějí celé společnosti, důležitému odvětví, nebo jen vašim veřejným nebo tajným sponzorům? Tyto volby budou také a opět proti někomu. Voliči ODS budou volit proti Unii svobody, voliči Unie svobody proti ODS. Voliči KSČM volí už roky proti všem. Tyto volby budou volbami lidí, kteří nechtějí dát svůj hlas některé straně, některému z politiků, a tak ho dají jiné straně nebo jinému politikovi. Ano, tyto volby budou také a zase volbami z trucu. Je to ale lepší než nevolit vůbec a pěstovat přesvědčení, že politika je špinavé prádlo, které se nedá vyprat. Nepůjdu volit, říkají dosud mnozí a dodávají, že nevědí, komu dát hlas. Přece ho nedám komunistům, Klausovi, flanďákům, unionistům. Mnoho hlasů propadne. Ale mandáty nakonec stejně dostanou komunisté, Klaus, flanďáci, unionisté. Kdo jiný. Poslanecká sněmovna musí být naplněna a voliči volí poměr, v jakém ho strany obsadí. Volí tedy i tehdy, když nevolí. Nejsou ovšem v takovém případě ničím jiným než pasivními hlasovacími figurkami, které nezpůsobí Václavu Klausovi ani lehké zdvižení obočí a které Miloš Zeman nepočastuje ani svými frustrovanými bonmoty z hostince páté cenové skupiny. Nevolíte? Nevadí, jen když nevolíte proti nám - takové je volební heslo stran, které parazitují na neúčasti voličů. A vzpomene si některý volič cestou do volební místnosti na hesla, fráze i na to, jestli je mohou jednotliví politici a politické strany uskutečnit? Pokud ne, rozhodnou v červnových volbách víc než dřív politické nebo dokonce osobní sympatie. Po listopadu už vládlo Občanské fórum, koalice ODS, ODA a KDU-ČSL, sociální demokracie. Ti správní lidé a správné programy se hledají. Jak jinak.

Autor je novinář.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].