0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura20. 8. 20003 minuty

Guláš a Profesor

Evropští komisaři se nám chystají zakázat utopence a ohřívaný guláš, Francouzi a Italové mají problémy se sýry, Poláci zřejmě přijdou o bygoš. Krvavý biftek, hlavní specialita bruselské gastronomie, zůstane ovšem zachován, neboť jej nelze ohřívat. Opravdu dokonalý guláš však ohřívání předpokládá. Záhadu, proč špičkové guláše lze pojíst pouze v hostincích, ale doma je přes veškerou péči nepřipravíme, kuchaři nevyzrazují. Spočívá v tom, že se každý den sice připraví základy z nových surovin, do hrnce se však v jistém okamžiku vyškrábnou zbytky guláše včerejšího. V hostincích s dlouhou gulášovou tradicí může být ve šťávě rozpuštěn dobytek z minulého století. Klasický venkovský bygoš se zase v Polsku zakládal na podzim a po celou zimu bublal na plotně, přičemž se do hrnce průběžně přidávalo nové zelí, brambory, klobásky a kousky masa. Pro bruselské snahy existuje přiléhavé slovo - glajchšaltace, jež do českého slovníku mimochodem uvedl Hitler. Pokud se smíříme s tím, že evropské stravování podlehne cenzuře závazných technologií, přestane být gastronomie svérázným projevem národních kultur. Ocitneme se ve sjednocené evropské školní jídelně!

•••

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Profesor Martin Hilský ve své pracovně. Profesor Martin Hilský otevírá velkou knihu a něco v ní pravděpodobně hledá. Profesor Martin Hilský naslouchá svým studentům, kteří se vyznávají ze svého obdivu k profesorovi Martinu Hilskému. Profesor Martin Hilský seká na chalupě dřevo, zatápí v kamnech a…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc