0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře8. 2. 19985 minut

Přinesu vám řád a svobodu

Všechny bolesti vyléčí předčasné volby, které jednoznačně rozhodnou, kdo má příští čtyři roky vládnout. Věří tomu očekávaný vítěz, sebevědomá sociální demokracie, kde už proběhlo první kolo stranického boje o ministerské posty. Se Zemanem kupodivu souhlasí i pravicové strany, které se přitom chystají na odchod do opozice. Politici při svých nadějích či obavách ovšem zapomínají na jednu věc: český volič je konzervativní a v trojích polistopadových volbách si už ujasnil svou orientaci. Proto se i poslední průzkumy zase tolik neliší od výsledků voleb před dvěma lety. Kolem třiceti procent má ČSSD, stejné preference patří roztříštěné pravici, o zbytek se dělí příznivci extremistů a malých stran s nerozhodnými občany.

Mnohem pravděpodobnější než jasné vítězství jedné strany je proto další volební pat, který bude navíc většina Čechů hodnotit jako zdravou rovnováhu.

Zapomenuté věci

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ještě před týdnem se zdál konec občanské pravice neodvratný. Věrohodnost ODS dále poklesla, když z potápějící se lodi uprchl i nový manažer Nezmar a  předseda Klaus se dokázal bránit otázkám novinářů jen bezmocnými výbuchy vzteku. Co se týče Skalického aliance, pokud ji poslední finanční skandály posunou pod pětiprocentní hranici volitelnosti, začnou její šéfové o případném zrušení značky „ODA“ uvažovat asi i veřejně. Zdá se však, že mnozí lidé by i dnes nějakou občanskou stranu přece jen volili. Stačila zpráva, že odpadlíci z ODS v čele s Janem Rumlem založili Unii…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc