Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Přinesu vám řád a svobodu

Všechny bolesti vyléčí předčasné volby, které jednoznačně rozhodnou, kdo má příští čtyři roky vládnout. Věří tomu očekávaný vítěz, sebevědomá sociální demokracie, kde už proběhlo první kolo stranického boje o ministerské posty. Se Zemanem kupodivu souhlasí i pravicové strany, které se přitom chystají na odchod do opozice. Politici při svých nadějích či obavách ovšem zapomínají na jednu věc: český volič je konzervativní a v trojích polistopadových volbách si už ujasnil svou orientaci. Proto se i poslední průzkumy zase tolik neliší od výsledků voleb před dvěma lety. Kolem třiceti procent má ČSSD, stejné preference patří roztříštěné pravici, o zbytek se dělí příznivci extremistů a malých stran s nerozhodnými občany.

Mnohem pravděpodobnější než jasné vítězství jedné strany je proto další volební pat, který bude navíc většina Čechů hodnotit jako zdravou rovnováhu.

Zapomenuté věci

Ještě před týdnem se zdál konec občanské pravice neodvratný. Věrohodnost ODS dále poklesla, když z potápějící se lodi uprchl i nový manažer Nezmar a  předseda Klaus se dokázal bránit otázkám novinářů jen bezmocnými výbuchy vzteku. Co se týče Skalického aliance, pokud ji poslední finanční skandály posunou pod pětiprocentní hranici volitelnosti, začnou její šéfové o případném zrušení značky „ODA“ uvažovat asi i veřejně. Zdá se však, že mnozí lidé by i dnes nějakou občanskou stranu přece jen volili. Stačila zpráva, že odpadlíci z ODS v čele s Janem Rumlem založili Unii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].