Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Proč nejíme žížaly

Ve vědeckém zkoumání oblasti zabývající se jídlem se zabydlely tři disciplíny, které se vzájemně příliš nevnímají. Jedná se o vědy medicínsko-fyziologické, psychologické a sociologické. Analyzujeme-li konkrétní situace související s jídlem, je zřejmé, že takové dělení je sporné. Kdybychom třeba chtěli podle uvedených oborů popsat svůj poslední oběd, pochopíme, že jsou úzce propojeny a jednotlivé momenty jediného „děje“ není možné oddělit. To, co sníme a vypijeme, představuje rozsáhlou škálu každodenních zážitků a prožitků, pro niž nenajdeme jednoznačné vysvětlení. Co jíme kupříkladu ráno k snídani? Čaj, mléko, kávu s mlékem či něco jiného? Je zajímavé, že k rannímu pojídání zrnin (vločkové kaše, müesli atd.), jež se objevilo v souvislosti s alternativními hnutími v sedmdesátých letech, nevedly dle lékařů fyziologické aspekty výživy, ale pocit konzumentů, že v nich právě taková strava vyvolává „psychickou životní sílu“ (totéž platí u módního vegetariánství). Podobně nejednoznačný je zvyk pít ráno silnou kávu, „aby se člověk probudil“. Kávu si přitom širší vrstvy v Evropě mohou dovolit teprve v posledních padesáti šedesáti letech. Jak se lidé „budili“ dřív?Vědecké rozčlenění problematiky jídla ponechává zatím sociálním vědám jen velmi úzký prostor. Základem studia jídla jsou přírodovědné obory - chemie, fyzika, biologie, medicína -, tedy vědy zabývající se vlastnostmi látek, jejich slučováním, změnami, energiemi, jejich transformací a studiem životních funkci a jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].