Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kabila první vítězný

„Tak nám vyhnali Mobutua,“ mohou si dnes s optimismem v hlase říkat obyvatelé Zairu. Jako by zapomněli, že stejně jako před několika dny vítali „osvoboditele“ Kabilu, před třemi desítkami let přijímali tehdy mladého Mobutua. Uplynulo ale jen pár let a ze „smrtelníka“ a bývalého novináře Josepha-Désiré se stal „hromovládný“ velký válečník Sese Seko. Otázkou dne by tedy pro Zaiřany, kteří se přes noc stali Konžany, mělo být, zda (nebo spíše jak rychle) bude Kabila opojen mocí a jak dlouho (lépe snad do jaké míry) mu to Afrika či celý svět budou tolerovat.

Změnit název nestačí

Zatímco vojáci Aliance demokratických sil za osvobození Konga se blížili k metropoli Kinshase, jejich vůdce Kabila začínal v řadě věcí ztrácet svůj tak světem oceňovaný (a pro Afriku netypický) pragmatismus. Stále sice pragmaticky zachovával zdání zájmu o mírové řešení situace, ale dělal vše pro to, aby jednání uvázla (pokud možno ne na první pohled jeho vinou) na mrtvém bodě… dokud neobsadí Kinshasu. S uprchlíky ve východní části země však už velké slitování neměl.

První kroky nového samozvaného prezidenta Kabily nejsou v žádném případě jednoznačné, lze je interpretovat naprosto protichůdně, stačí změnit úhel pohledu. Zrodil se tedy nový africký diktátor, nebo africký „demokrat“? Jeho výborně oblečení a vyzbrojení partyzáni se mstí na podvyživených a nevinných bývalých vládních vojácích. V těchto aktech je cítit nejen pohrdání onou zbídačelou skupinou pseudovojáků,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].