Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Rusko

V rodném Jekatěrinburgu na Urale oznámil Boris Jelcin, že bude v červnu znovu kandidovat na post ruského prezidenta. Mezi Jelcinovy nejvážnější soupeře patří šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov, který přijal nominaci na kandidáta své strany ve stejný den jako Jelcin.

Austrálie

Australský premiér Paul Keating slíbil do roka uspořádat referendum o tom, zda se Australský svaz, jehož hlavou je britská královna, stane republikou. »Přejete si, aby v čele Austrálie stanul Australan?« zeptal se labouristický předseda vlády na veřejném mítinku. K této historické změně by podle něj mělo dojít na přelomu tisíciletí.

USA - Maďarsko

Náměstek ministra obrany USA John White v Budapešti uvedl, že Severoatlantická organizace pravděpodobně zřídí v Maďarsku trvale leteckou základnu. »Nemohu vyloučit možnost, že americké jednotky zůstanou v Taszáru a Kaposváru na jihu Maďarska pod patronací NATO i poté, co mírová operace skončí,« řekl White. Na obou základnách je nyní umístěno 3500 amerických vojáků, jejichž úkolem je zásobovat americký kontingent v Bosně.

Francie

Francie zvažuje podle listu Le Monde snížení početních stavů svých jednotek téměř o polovinu. Podle plánu ministerstva obrany, který bude v nejbližší době předložen prezidentu Chirakovi, má být zrušena branná povinnost a počet vojáků zredukován z 240 000 na 130 000. Toto snížení by se mělo dotknout především jednotek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].