Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Tři vydělali, jeden prodělal

Tiskovou konferencí ODS, na níž Václav Klaus počátkem týdne s kyselou tváří přečetl souhlasné stanovisko své strany k rozhodnutí prezidenta vyhlásit volby do Senátu na podzim příštího roku, konečně skončil jeden z nejdelších vnitrokoaličních sporů.

Tiskovou konferencí ODS, na níž Václav Klaus počátkem týdne s kyselou tváří přečetl souhlasné stanovisko své strany k rozhodnutí prezidenta vyhlásit volby do Senátu na podzim příštího roku, konečně skončil jeden z nejdelších vnitrokoaličních sporů. Jeho aktéři sice občany ujistili o své odpovědnosti ke státu, ponechali si však diametrálně rozdílné názory na to, zda prezident měl, či neměl ke svému kroku podle ústavy právo. Ale proč tolik vzruchu? Jaké vlastně budou praktické důsledky oddělených voleb?

Tím, kdo získává, jsou nepochybně lidovci, ODA a prezident. Pro obě formace znamenají podzimní senátní volby především možnost znovu kandidovat ty své členy, kteří neprojdou v červnu do sněmovny. Pro KDU-ČSL se pak navíc otevřel prostor pro elegantní spolupráci s Dienstbierovými liberály: významné osobnosti někdejšího OH (např. Petr Pithart či Jan Sokol) se teď - bez jinak nutné předvolební koalice - mohou objevit jako „nezávislí senátoři“ na lidoveckých kandidátkách. ODA, lidovci, ale i sociální demokraté nyní mohou také doufat, že po předpokládaném vítězství ODS v parlamentních volbách se u řady voličů objeví potřeba „vyvažovat“ příliš velký Klausův vliv. A to není proti mysli ani Václavu Havlovi: když nic jiného, nového prezidenta budou volit společně obě komory parlamentu.

Zatímco tři výše jmenovaní hráči jsou s oddělenými volbami spokojeni, ODS nikoli. Zdá se však, že i když se usilovně pasuje do role „moudřejšího, který ustoupil“, její ztráta nebude zas až tak velká. Jistě: nebude moci „spláchnout“ parlamentní a senátní volby v jedné kampani a její nejužší vedení čeká vyčerpávající šňůra po všech jedenaosmdesáti volebních obvodech - to ale konec konců špičkové politiky z ostatních stran také. Jedinou skutečnou nevýhodou podzimního termínu může být pro Klausovu stranu pouze to, že její protivníky zbavil nevýhod termínu letního.

Z dlouhodobé perspektivy je pak zajímavá ještě jedna věc. Tentokrát si prezident svůj „střet“ s ODS opravdu dobře připravil a naplánoval. Počkal, až se názory jasně vyhrotí (pro společný termín voleb byla z demokratických parlamentních stran pouze ODS) a rozhodl přesně a s potřebnou razancí. Zda jde o trvalejší trend, nebo jen o izolovanou výhru, ukáže čas. V blížících se volbách budou mít zápasníci ke zkřížení zbraní nemalý prostor.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 52/1995 pod titulkem Tři vydělali, jeden prodělal