0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Téma15. 10. 199516 minut

Kupte si své stáří

Za starším párem na bicyklech zapadá slunce. Dědeček a babička, obklopeni dětmi a vnoučaty, se v podzimní krajině radují z klidného stáří. Takto nejčastěji vypadají reklamy českých penzijních fondů.

Za starším párem na bicyklech zapadá slunce. Dědeček a babička, obklopeni dětmi a vnoučaty, se v podzimní krajině radují z klidného stáří. Takto nejčastěji vypadají reklamy českých penzijních fondů. „Chtělo by to víc humoru a vtipu,“ míní nespokojeně viceprezident Asociace reklamních agentur Jiří Mikeš. „Finanční ústavy jsou vůbec v reklamě až příliš seriózní, a lidé z nich pak mají podvědomý strach.“ Zkušený profesionál zároveň přiznává, že i jemu se kampaně penzijních fondů pletou.Přesto se během posledních dvanácti měsíců připojistilo na stáří přes milion Čechů. Je to neuvěřitelně vysoké číslo, srovnatelné jenom s počtem diků v kuponové privatizaci. Těch sice bylo ještě několikrát více, museli ale sáhnout do svých peněženek jenom pro tisícikorunu, zatímco klienti penzijních fondů pro srovnatelnou částku každý měsíc. Co je k tomu donutilo? a dostanou své peníze nazpět?

Odbory se vzdaly

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Odpovědí na otázku „proč spořit“ je snadná důchodová aritmetika. Jestliže si dnešní průměrný penzista myslí, že se mu vede špatně, může mít jedinou útěchu: jeho potomkům se za 25 let bude bez připojištění vést ještě mnohem hůř. Letošní průměrný státní důchod tvoří zhruba polovinu průměrné mzdy, v roce 2020 se ale podle prognóz Ministerstva práce tento poměr zvýší na hrozivých 1:3. Na udržení životní úrovně totiž stát nenajde v rozpočtu peníze: lidé se budou dožívat čím dál vyššího věku a přitom bude klesat počet pracujících, kteří vydělávají a platí daně. Kdo tedy…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc