0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura15. 10. 19955 minut

Archivář Danilo Kiš

"Bylo mi sedm let a nalezlo do mne hrozně moc strachu. Jakéhosi metafyzického, prazákladního strachu," píše srbský židovský spisovatel Danilo Kiš (1935-1989), když ve svém Stručném vlastním životopise vzpomíná na dětství prožité v národnostně různorodém prostředí Vojvodiny, na příbuzné, kteří zahynuli v Osvětimi, a na pogromy, jejichž byl očitým svědkem.

„Bylo mi sedm let a nalezlo do mne hrozně moc strachu. Jakéhosi metafyzického, prazákladního strachu,“ píše srbský židovský spisovatel Danilo Kiš (1935–1989), když ve svém Stručném vlastním životopise vzpomíná na dětství prožité v národnostně různorodém prostředí Vojvodiny, na příbuzné, kteří zahynuli v Osvětimi, a na pogromy, jejichž byl očitým svědkem. V celé své literární tvorbě se zaobírá tématem smrti a utrpení, fanatismem, zvrácenými ideologiemi a lidskou hloupostí. Jeho texty ale nejsou ponuré. Mívají spíše tragikomický nebo lyrický ráz a jsou v druhém plánu meditací o vztahu skutečnosti a fikce, snu a bdění, pravdy a lži. Platí to v plné míře také pro dvě patrně nejvýznamnější Kišova díla, povídkové soubory Hrobka pro Borise Davidoviče a Encyklopedie mrtvých (vydala v jednom svazku Mladá fronta v překladu Dušana Karpatského).

Falešné dokumenty o prolhaném světě

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

První soubor nazvaný Hrobka pro Borise Davidoviče tvoří sedm povídek inspirovaných tvorbou J. L. Borgese, především jeho Obecnými dějinami hanebnosti. Podobně jako Borges vypráví také Kiš příběhy v podstatě nevýznamných osob, které v žádném ohledu nemohou být kladnými hrdiny, a jako záporní hrdinové dosahují jen průměrných výsledků. A stejně jako Borges používá i on pro svá vyprávění formu fiktivního dokumentu, či přesněji fiktivní literatury faktu. Opírá se o neexistující zápisky, deníky a dopisy, odvolává se na smyšlené prameny a svědky.V jednom svém eseji charakterizuje Kiš tento…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc