Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Zeman for premier

Šlágrem letošní politické sezony je česká sociální demokracie. S dvaadvaceti procenty volebních preferencí se minulý měsíc dostala na dohled dosud bezkonkurenční ODS a významně se tak posunula ke svému cíli: zvítězit ve volbách v roce 1996.

Šlágrem letošní politické sezony je česká sociální demokracie. S dvaadvaceti procenty volebních preferencí se minulý měsíc dostala na dohled dosud bezkonkurenční ODS a významně se tak posunula ke svému cíli: zvítězit ve volbách v roce 1996. V Lidovém domě nad těmito výsledky pochopitelně panuje euforie a v kuloárech se už rozdělují příští ministerská křesla. Bez ohledu na to, že do voleb zbývá ještě víc než rok - a všechno tudíž může být jinak - přichází na pořad dne otázka, čím je sociální demokracie najednou tak přitažlivá. Má skutečně šanci napřesrok zvítězit? a zvítězí-li, je schopná sestavit stabilní vládu?

Značka kvality

Z historického hlediska není dnešní úspěch sociálních demokratů až takovým překvapením. Místo na tuzemském politickém Olympu jim takřka automaticky zaručuje firemní značka: sociálně demokratická strana má v českých zemích více než stoletou tradici a její členové zasedali prakticky ve všech neúřednických vládách první republiky. Důvody, proč se nově obnovená ČSSD stala pro Čechy přitažlivou až pět let po listopadu '89 jsou, zdá se, dva. Za prvé si vyžádalo nějaký čas, než zdejší společnost po čtyřiceti letech komunistické diktatury přestala nedůvěřovat všemu, co jen zavánělo označením levice. Druhou příčinou nezájmu byl fakt, že sociální demokraté se v minulých letech věnovali především vnitrostranickému boji o moc.První konflikt vznikl už koncem roku 1989, kdy byla strana obnovena hned nadvakrát. První prohlášení vydala 26…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].