Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Politici hledají byt

Zdá se, že několika stovkám tisíců českých občanů, kteří už léta bez úspěchu čekají na vlastní byt, svitla nová naděje. Stačí, stanou-li se poslancem nebo jinak veřejně "významnou osobností", sepíší si krátkou žádost a může začít stěhování.

Zdá se, že několika stovkám tisíců českých občanů, kteří už léta bez úspěchu čekají na vlastní byt, svitla nová naděje. Stačí, stanou-li se poslancem nebo jinak veřejně „významnou osobností“, sepíší si krátkou žádost a může začít stěhování. Jako příklad jednoduchosti tohoto postupu může posloužit mladá naděje ČSSD, šestadvacetiletý poslanec Parlamentu Stanislav Gross. Ten v roce 1992 požádal Magistrát hlavního města o byt, přestože tou dobou už jeden v Praze de facto měl. Jeho rodiče totiž zrovna opustili družstevní dva plus jedna na Zahradním Městě a přestěhovali se do své rodinné vilky v Jílovém u Prahy. Pražský byt si přitom ponechali a aby nezůstal prázdný, začali jej po čase pronajímat. Na otázku, proč se na volnou adresu nenastěhoval syn-poslanec, existuje stručná odpověď: už to nepotřeboval. Úředníci radnice totiž na počátku roku 1993 vyslyšeli jeho stížnost na „bytovou nouzi“ a přidělili mu prostor hodný mladého perspektivního politika: čtyřpokojový byt na Barrandově. Dekret ovšem - jak by bylo logické - nedostal Gross pouze na dobu svého poslancování, ale natrvalo.

Na rovinu

Sám poslanec záležitost vysvětluje bez rozpaků: „S rodiči jsem se nepohodl a asi už dva roky předtím jsem s nimi nebydlel.“ Takže prý v žádosti nelhal a skutečně neměl kde bydlet. Dotaz, proč se tedy jako jiní poslanci nespokojil s místem v parlamentní ubytovně, vyřizuje s odzbrojující upřímností: "Řeknu vám to na rovinu - z ubytovny bych musel po skončení mandátu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].