Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Průplavová lobby získává body

Česká vláda se nadále zabývá myšlenkou pustit se do gigantické vodní stavby - kanálu mezi Dunajem, Odrou a Labem. Hrozba tohoto "díla pro třetí tisíciletí", jak ho nazval jeden z iniciátorů František Čuba, děsila ještě před listopadem 1989 informovanější tuzemské občany a dala podnět k mnoha protestům.

Česká vláda se nadále zabývá myšlenkou pustit se do gigantické vodní stavby - kanálu mezi Dunajem, Odrou a Labem. Hrozba tohoto „díla pro třetí tisíciletí“, jak ho nazval jeden z iniciátorů František Čuba, děsila ještě před listopadem 1989 informovanější tuzemské občany a dala podnět k mnoha protestům. Nyní ji v příloze návrhu zákona o vnitrostátní plavbě dostaly parlamentní výbory. Téměř čtvrt století starý sen Štrougalových inženýrů tak postoupil do dalšího kola: premiér Klaus na poslaneckou interpelaci nedávno upřímně potvrdil, že jeho vláda se možnosti postavit si taky jednou svůj průplav vzdát nehodlá. Stavbařská lobby tak po pěti letech usilovné snahy dosáhla cenného úspěchu.

Slušovice a jejich průplav

Pokusy prosadit stavbu kanálu mezi Labem, Odrou a Dunajem, a spojit tak povodí tří moří (Severního, Černého a Baltického), se táhnou již více než sto let. Nejdále se k realizaci pokročilo v roce 1972, kdy normalizační vláda schválila projekt a rozhodla o tzv. územní ochraně plánované trasy. Všichni „průplavoví vizionáři“ měli ovšem jedno společné - chyběla jim jakákoli praktická představa, k čemu by vlastně kanál sloužil, kdo a co by vozil po lodích, které by v něm pluly. Úvahy se odvíjely pouze od toho, že v místech plánované trasy je pro takovou stavbu vhodný terén. Ani náčrty z roku 1972 nedoprovázel žádný ekonomický rozbor.Když na jaře 1989 oznámil předseda tehdejšího Agrokombinátu Slušovice František Čuba záměr stavbu co nejdříve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].