Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Úvod do démonologie

Je to už více než dvě stě let, co osvícenci přesvědčili západní Evropu, že je člověk povinen vyvázat sebe a své potomstvo z tmy předsudků, nepodložené víry, nerozumnosti, nevědomosti, ignorance.

Je to už více než dvě stě let, co osvícenci přesvědčili západní Evropu, že je člověk povinen vyvázat sebe a své potomstvo z tmy předsudků, nepodložené víry, nerozumnosti, nevědomosti, ignorance. K tomu potřebuje podle nich znát pravdu o světě, ve kterém žije. Tato pravda je uchopitelná rozumem a pro všechny stejná; každý, kdo ji nechce, či nemůže poznat, zpomaluje lidstvu cestu k všeobecné emancipaci, brzdí pokrok, a vzhledem k tomu, že právo na „emancipaci“, na svobodu je posvátné, všichni, kdo mu brání, jsou svého druhu škůdci.Od osvícenské doby hrají velice důležitou civilizační roli škola, kterou vlastně musí projít každý, a také učitel jako prostředník, vůdce „osvícení“. Proto je zajímavé podívat se na jejich úlohu v nejednoduchém procesu, zvaném vzdělávání. Opíráme se tu především o názory belgického teoretika vzdělávání Waltera Leirmana.

Člověk na úrovni součástky

W. Leirman popisuje tři základní postupy, které lze od dob osvíceneckých v institucionálním vzdělávání vystopovat. Prvním z nich je postup sociotechnologický, který nám nabízí tzv. expertní a inženýrský model. V něm je kladen důraz na racionální myšlení a získávání odborných znalostí, člověk je trénován k tomu, aby dobře fungoval ve společnosti, aby v ní byl kompetentní. Učitel má za úkol zformovat žáka do předem připravené formy. Každá výlučnost, která se brání takovémuto hrubému zformování, je nežádoucí a postihovaná. V konečném důsledku je ovšem i učitel pouhým nástrojem,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].