Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kalvoda ztrácel nervy zbytečně

Vyšetřování dluhu ODA u Kreditní a průmyslové banky, které se počátkem roku stalo příčinou dosud největší koaliční krize, se podle všeho dostalo do slepé uličky.

Vyšetřování dluhu ODA u Kreditní a průmyslové banky, které se počátkem roku stalo příčinou dosud největší koaliční krize, se podle všeho dostalo do slepé uličky. Podle některých právníků, kteří spolupracují na vyšetřování, se totiž s každým přibývajícím dnem hroutí dosavadní konstrukce obvinění, a celý případ proto bude muset být brzy překvalifikován. A to i přesto, že na věci pracuje již několik měsíců speciální policejní tým, dva ze čtyř obviněných jsou stále ve vazbě a případ se těší pozornosti médií.

Dobrý přítel s dobrým návrhem

K pochopení celé věci je ovšem nutné se nejprve vrátit na začátek. Před parlamentními volbami v roce 1992 si ODA vzala půjčky - u Živnostenské a Československé obchodní banky - v celkové výši dvaapadesát milionů korun. Když po volbách bylo jasné, že takovouto sumu nedokáže splatit ze státního příspěvku za získané hlasy, začali její funkcionáři hledat „náhradní“ způsob financování. V této chvíli se na scéně objevil bankéř Antonín Moravec, který ODA nabídl, že jeho Kreditní a průmyslová banka dluh převezme a Alianci poskytne velmi výhodný splátkový kalendář a nižší úroky.Poté, co vedení ODA dostalo o Moravcovi kladné reference od České národní banky, rozhodlo se nabídku přijmout. Formálně se tak stalo v září '92, kdy byl nesplacený úvěr ODA převeden na KPB. Podle původní dohody měla ODA za půjčku ručit pouze tzv. inkasem, což je výjimečně výhodný způsob úvěrování (klient oproti běžným úvěrům neručí majetkem, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].